Natasha Kandiq: Serbia ka bere krime ne Kosove

natasha-kandiq
Gjykata e Hagës ka njoftuar se gjenerali serb Dragolub Ojdaniq ka pranuar dënimin prej 15 viteve burg për shkak të krimeve ndaj shqiptarëve të Kosovës më 1999. Ish drejtoresha e Fondit për të drejtën humanitare në Beograd Natasa Kandiq ka thënë për Radio Kosovën, programi në gjuhën serbe, se pranimi i fajit është shumë me rëndësi, pa marrë parasysh se kjo mund të lidhet me të drejtën e Ojdaniqit që pas dy të tretave të kohës së vuajtjes së dënimit, të kërkojë lirimin."Pranimi se është fajtor nga ana e Ojdaniqit, në të gjitha pikat e aktakuzës për të cilat është gjykuar, paraqet pranimin e parë të fajit nga dikush me një gradë të lartë ushtarake.

Ai e pranon fajin për pjesëmarrje në krimet,e që synimi ka qenë deportimi i popullatës shqiptare nga Kosova. Ai i pranon vrasjet masive, djegien e pronës, ka pranuar krime të rënda që janë vlerësuar si krime kundër njerëzimit. Ojdaniqi ndoshta është motivuar për shumë arsye pragmatike", tha Kandiq.

Kandiq vlerëson se pranimin e fajit nga ana e Ojdaniqit, Qeveria e Kosovës do ta shfrytëzoj në dialogun që po mbahet në Bruksel mes Kosovës e Serbisë.

"Unë mendoj që këtë situatë pala kosovare dhe kryeministri Hashim Thaçi do ta shfrytëzojnë në dialogun me Serbinë. Nga ana tjetër, kryeministri i Serbisë, Ivica Daçiq ndoshta do të shërbehet më faktin se Ojdaniq është njeri i moshuar, i sëmurë dhe që ai nuk ka të ardhme profesionale. Megjithatë unë mendoj se me pranimin e fajit, Ojdaniq ka hapur rrugë për bisedime", tha Kandiq.

Gjykata e Hagës ish gjeneralin e ushtrisë së Serbisë, Dragolub Ojdaniq e ka dënuar me 15 heqje lirie për shkak të krimeve që i ka kryer ndaj shqiptarëve të Kosovës në vitin 1999.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)