Situata në Luginën e Preshevës pas heqjes arbitrare të pllakës përkujtimore të dëshmorëve të UÇPMB-së, nga xhandarmëria serbe mbetet edhe më tej e tensionuar.Baki Rexhepi - PreshevëGrupi i ashtuquajtur i unitet ndër shqiptarë, që nga mbajtja e protestës gjithëpopullore nuk ka pas ndonjë takim për të shqyrtuar mundësin e tejkalimit të gjendjes në Luginë. Ndërkohë, përkundër paralajmërimeve nuk janë zhvilluar as takime me ndërkombëtarë.
Lugina në tension, paralajmërohen protesta në Bujanoc
Shaip Kamberi, nënkryetar i Partisë për Veprim Demokratik, grupin e unitetit e quan “ad hoc” mekanizëm, i cili i krijuar në rrethana të jashtëzakonshme nuk mund të jetë efikas, por sipas tij, duhet jetësuar funksionimin e Kuvendit gjithëshqiptarë të Luginës, në mënyrë që krahas deklaratave të koordinohet edhe veprimi.

Kamberi, madje paralajmëron protestë në Bujanoc me qëllim të ngritjes së zërit për padrejtësitë që po i’u shkaktohen shqiptarëve në Luginë.

Përfaqësuesi i Organizatës së Veteranëve të Luftës së UÇPMB-së, Edmond Isufi, problemin kryesor të gjendjes së krijuar në Luginë e sheh pikërisht në mos bashkimin e qëndrimeve të shqiptarëve të këtushëm.

Prandaj, sipas tij, përderisa mungon bashkëpunimi, liderët nuk mund të presin përkrahje nga populli e as nga Organizata e Veteranëve të Luftës e aq më pak, sipas tij nga Kosova, Shqipëria dhe Bashkësia Ndërkombëtare.

Në protestën e organizuar me rastin e kidnapimit të pllakës përkujtimore të dëshmorëve të UÇPMB-së, liderët politik shqiptarë të Luginës, parashtruan disa kërkesa, përmbushja e të cilave do të stabilizonte gjendje në këtë rajon.

Por, mungesa e unitetit e shprehur nga vet liderët e Luginës dëshmon për vazhdimin “status quos”, e cila tash e 13 vite po mbretëron në Luginën e Preshevës.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)