"Gjykata e tenderëve" nuk është e besueshme për bizneset
“52 për qind e ofertuesve ekonomikë të tenderëve janë deklaruar se nuk ankohen fare në Organin Shqyrtues të Prokurimit, për shkak të mosbesimit në këtë institucion dhe frikës se ky i fundit mund t’u hakmerret në tenderët e tjerë”, tha Ardi Shita, nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë.


         Hysni Hoxha* 

Kryetari i Organit Shqyrtues të Prokurimit, Hysni Hoxha ka hedhur poshtë deklaratat e Natali Veliajt, e cila ka deklaruar se një pjesë të 1.4 milionë eurove të ryshfetit nga tenderi i pasaportave do të duhej ta merrte edhe ky institucion. Të njëjtën e thotë edhe i suspenduari nga puna, Besnik Berisha. Kompania sllovene, sipas OSHP-së, nuk përmbushi kriteret teknike, sepse nuk ishte në gjendje që me makineritë e saj të prodhonte 3 mijë e 500 pasaporta për 8 orë. E akuzuar për korrupsion Natali Velija ka deklaruar në Prokurori se një pjesë e parave do të duhej t’i jepej edhe OSHP-së, mirëpo kryetari i Organit të Prokurimit, Hysni Hoxha ka deklaruar për mediet se kurrë nuk ka e takuar asnjërin nga këta persona.


Organi Shqyrtues i Prokurimit (OSHP), që ndryshe njihet edhe si “Gjykata e tenderëve”, gëzon shumë pak besueshmëri nga operatorët ekonomikë, sipas të cilëve OSHP është vendi ku bëhen më së shumti krime. Kështu thuhet në raportin e Institutit Demokratik të Kosovës “Tenderi im-Transparenca dhe Llogaridhënia në Prokurimin Publik”.
description
Në lidhje me këtë, KDI-ja të mërkurën e ka organizuar edhe një takim publik me temën “Drejtësia në tenderë - Roli dhe funksioni i Organit Shqyrtues të Prokurimit”. Në debat është diskutuar për problemet që paraqiten në funksionimin e institucioneve në trajtimin e ankesave të operatorëve ekonomikë, në veçanti në OSHP. Pjesëmarrësit kanë vlerësuar se, me gjithë numrin e madh të ankesave, duhet kushtuar rëndësi objektivitetit dhe kualitetit të vendimeve.

 Ardi Shita, nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë, duke folur për mungesën e besimit të operatorëve ekonomikë ndaj OSHP-së, ofroi të dhëna të bazuara në një anketë të kësaj ode. “Cak i anketës sonë kanë qenë kompanitë me qarkullim të madh vjetor, mbi 2 milionë euro, që ka qenë indikator i kompanive që mund të jenë të suksesshme në prokurim dhe nga këta rreth 50% janë përgjigjur që nuk ankohen në OSHP nga frika e hakmarrjes në tenderë të ardhshëm”, ka thënë ai. Shita ka folur edhe për rëndësinë që duhet pasur kualiteti i vendimeve të OSHP-së, e jo kuantiteti.

*


Kryetari i Organit Shqyrtues të Prokurimit, Hysni Hoxha ka hedhur poshtë deklaratat e Natali Veliajt se një pjesë të 1.4 milionë eurove të ryshfetit nga tenderi i pasaportave do të duhej ta merrte edhe ky institucion. Të njëjtën e thotë edhe i suspenduari nga puna, Besnik Berisha. Kompania sllovene, sipas OSHP-së, nuk përmbushi kriteret teknike, sepse nuk ishte në gjendje që me makineritë e saj të prodhojë 3 mijë e 500 pasaporta për 8 orë.
Të vështirë e ka të dalë në punë kryetari i Organit Shqyrtues të Prokurimit, Hysni Hoxha, pas deklaratave të Natali Veliajt, se edhe ky institucion është përfshirë në skandalin e pasaportave.

I shqetësuar nga ato çka ka thënë Velija, ai hedh poshtë deklaratat e saj, që përfshijnë këtë institucion në skandalin e 1.4 milionë eurove.

Velija u kishte thënë prokurorëve se një pjesë e parave do të duhej t’i jepej edhe OSHP-së.

Të njëjtën e pohon Besnik Berisha, që, sipas Velijajt, kishte për detyrë që një pjesë të parave që ajo pretendon se i ka marrë Berisha, t’ua dorëzojë zyrtarëve të OSHP-së, transmeton KTV.

Por, kryetari i Organit të Prokurimit, Hysni Hoxha thotë se kurrë nuk ka e takuar asnjërin nga këta persona. Ai tregon për tenderin që i dha mbështetje, duke e vlerësuar si shumë të rregullt.

Kompania sllovene, Cetis DD, që ishte më e lirë për 717 mijë euro sesa ajo fituese, sipas kryetarit të OSHP-së, nuk ka përmbushur kërkesat teknike dhe është kualifikuar qysh në fillim si e papërgjegjshme.

Hoxha ka shpjeguar se kërkesa për të pasur makineri që prodhojnë 3 mijë e 500 pasaporta për 8 orë nuk është përmbushur nga sllovenët.

Natali Velija që nga fillimi ka kushtëzuar prokurorët që t’i japin statusin e dëshmitares së mbrojtur, në mënyrë që të flasë për skandalin e MPB-së.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)