“Terrori i Serbisë pushtuese mbi shqiptarët 1844 - 1999”Prof.Dr Nusret Pllana Terrori i Serbise Pushtuese mbi Shqiptaret 1844-1999‘Terrori i Sërbisë pushtuese mbi shqiptarët 1844-1999’ është një vepër e botuar në disa gjuhë, shqip, anglisht, gjermanisht dhe frengjisht, dhe i përgatitur nga Prof.Dr. Nusret Pllana i ngarkuar me punë në Arkivat e Qeverisë së Kosovës dhe si profesor i Univerzitetit të Prishtinës.Librin e ka redaktuar Prof.dr. Emin Kabashi ndersa redaksia perbehet nga Adem Demaçi, Agim Çeku, Emin Kabashi, Halit Halimi, Sabit Uka, Gazmend Berisha, Jusuf Osmani.Tridhjetë minuta me rrugëtimin e librit që dëshmon krimet e Serbisë

Udhëtimi i një libri në tridhjetë qendra botërore është përthekuar në një dokumentar 30-minutash. Libri “Terrori i Serbisë pushtuese mbi shqiptarët 1844 - 1999” i autorit Nusret Pllana ka përmbyllur ciklin e parë të promovimit. Nga njëri skaj i botës, në kryeqytetin Melburn të Australisë, deri te New Yorku i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ka udhëtuar libri i cili shpërfaq në mënyrë të dokumentuar krimet e regjimit serb ndaj shqiptarëve. Pos në shqip libri është edhe në anglisht, gjermanisht, frëngjisht dhe turqisht. Washingtoni, Detroiti, Kopenhaga, Dortmundi, Parisi, Lioni, Gjeneva, Cyrihu, Shtutgarti, Vjena, Roma, Budapesti, Stokholmi, Oslo, qytetet turke Ankara, Stambolli, Izmiri e Bursan, janë disa nga “stacionet” ku është ndalur kjo vepër.


Gjykimet e shqiptareve ne kohen e Jugosllavise
                Gjykimet e shqiptareve ne kohen e Jugosllavise
Pamje të promovimit të librit në të 30 qendrat, me fjalimet e përzgjedhura të mbajtura në këto raste, si dhe një historik i shkurtër për librin janë përthekuar në dokumentarin “Rrugëtimi i një libri nëpër botë”.Dokumentari që për autor ka vetë Nusret Pllanën, e që është bërë nën regji të Arsim Halitit është promovuar të shtunën paradite, në ambientet e kolegjit AAB.Amfiteatri i madh i këtij kolegji ka qenë nikoqir i dokumentarit.
“Nuk ka satisfaksion moral më të madh për autorin, qoftë të një libri ose të një filmi, se sa kur sheh sallën e mbushur përplot me studentë e profesorë, me bashkëluftëtarë dhe bashkëveprimtarë, miq e kolegë, që më kanë ndjekë në çdo hap, e kanë bërë që ky projekt kombëtar të finalizohet me një sukses të veçantë”, ka thënë Nusret Pllana, me të përfunduar shfaqja e filmit dokumentar.
Sipas tij, promovimi i librit në 30 qendra evropiane dhe botërore, është bërë kryekëput me përkrahje të familjes dhe rrethit të tij të ngushtë.

E në dokumentar është thënë se libri gjendet në shumë biblioteka të rëndësishme evropiane e botërore, por ajo që është më e rëndësishme libri ka arritur të futet edhe në Gjykatën e Hagës, i është dhuruar vetë Ban Ki-moonit, sekretar i përgjithshëm i OKB-së, ndërsa gjendet edhe në bibliotekën e Kongresit Amerikan. 


Dokumentari është përkthyer edhe në gjuhën angleze.

Këto ditë nëpër qendrat kulturore,universitare dhe të bibliotekave në Australi po promovohen dy librat e Prof.dr.Nusret Pllana,,Terrori i Serbisë pushtuese mbi shqiptarët 1844-1999,,dhe Intervenimi i NATO-s në Kosovë.Aktiviteti kulturo-shkencor ka filluar në RMIT Kaledie Theatre në Melbourne të Australisë para një numri të madh të bashkatdhetarëve tanë nga të gjitha trojet etnike si dhe mysafirë të ftuar nga institucionet politike,shkencore dhe kulturore të këtij vendi të largët.Për të pranishmit me një vështrim historik mbi librin e tij ka folur profesor Nusret Pllana,i cili ka vënë në spikamë argumentin e pakontestueshëm arkivor dhe të dëshmive burimore nga arkivat europiane dhe ato shqiptare për të vërtetën se regjimi i Serbisë pjada ka ushtruar dhunë me skenarët e kurdisur nga qarqet politike,ushtarake dhe të kishës artodokse serbe në Beograd.
Me të vërtetën e orëve të historisë së dhimbjes shqiptare dhe të Kosovës,autori për dhjetë vjetë ka bërë udhën e madhe për të prezentuar para botës të vërtetën se populli shqiptar dhe Kosova asnjëherë nuk ka qenë pjesë zyrtare e shtetit të Serbisë.Sipas analeve historike Kosovën e pushtuan dhe e ripushtuan ndër vite regjimi serb duke shfrytëzuar thyerjet dhe largimin e Perandorisë Otomane,të lodhur nga sundimi pesëshekullor në trojet shqiptare dhe në Ballkan me tërë katrahurat e saj ndaj popullit shqiptar,duke shfrytëzuar mjegullën politike dhe ushtarake të kohës për të grabitur(pushtuar)Kosovën.
Aktivitetit të profesor Pllanës dhe të promovimit të librave në Australi iu janë bashkuar Prof.Pitter Morgian,publicist me famë botërore(autralian)dhe me përardhje gjermane dhe Prof.dr.Erik Loga,studiues shqiptar që bashkarisht do të përcjellin mesazhin e orëve historike të popullit shqiptar dhe të Kosovës para opinionit të gjërë në këtë pjesë të botës së largët.Në manifestimet kulturore për librat historik nga Kosova do të shfaqet edhe filmi dokumentar,,Rrugëtimi i një libri,,i përkthyer në gjuhën angleze që paraqet aktivitetet e promovimit të librave nëpër qyetet e njohura në Amerikë si në Nju Jork dhe Detroit për të vënë kulmin e kësaj ngjarjeje me rastin e dorëzimit të ekzemplarëve në Bibliotekën e Kongresit Amerikan në Uashington.Vlen të theksojmë se pas promovimit të librit në Australi,Prof.Nusret Pllana thotë se përfundon rrugëtimin e vet libri historik për shqiptarët dhe Kosovën nën regjimet e kohës së terrorit të Serbisë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)