Tim Mcdafenështë takuar me Millosheviqin më së shpeshti

Shefi i njësisë së paraburgimit në Gjyqin ndërkombëtarë të Hagës Tim Mcdafen i ka informuar zyrtarët e ambasadës Amerikane në Hagë për gjendjen shëndetsore, regjimin ditor, punët financiare dhe të drejtësisë si dhe kontaktet e tij jashtë Tribunalit të Hagës për Sllobodan Millosheviqin.
Wikileaks ka publikuar ditët e Sllobodan Millosheviqit në Hagë
Siç shkruhet në depeshën e 12 nëntorit 2003, të cilën e ka publikuar Wikileaks në sajt, Mcdafen është takuar me Millosheviqin më së shpeshti dhe me të ka biseduar më së shumti. Ai e ka karakterizuar ish presidentin serb si një person i cili nuk i ndan mendimet e veta me të tjerët.

Sipas tij, Millosheviq ka pasë probleme serioze me zemër të cilët nuk janë sheruar me kohë dhe njëkohisht siç ka pohuar Mcdafen, Millosheviqi nuk ka qenë i sëmurë nga Diabetesi po as nga depresioni. Sipas tij, Millosheviqi ka pasë probleme me zemër qysh moti kohë, para se të vijë në gyqin e Hagës.

Siç ka njohtuar shefi i burgut, Millosheviqi në pamundësi të takohet me gruan e tij, djalin, vajzën dhe nipin e kanë bë atë shumë të palumtur, mirëpo sipas Mcdafen, Millosheviqi ka qenë i preokupuar me punën e cila e ka mbajtë larg depresionit.

Mcdafen e ka përshkruar ish presidentin serb si një njeri që ka vetbesim shumë i cili me ndihmën e gruas të tij Mirjana Markoviq ka arritur të organizojë një rrjetë të madhe të kontakteve politike dhe këshilltarëve gjyqi në Beograd si dhe të udhëheqë partinë e tij Socialiste të Serbisë.

Ai ka deklaruar se Millosheviq ka pasë kontroll të madhe dhe ka mundur të manipuloj lehtë me popullin, por edhe jo me gruan e tij, e cila ka pasë ndikim të madh tek ai.

Sipas Mcdaf, Millosheviqi për çdo mëngjes ka biseduar me telefon me gruan e tij, e cila ka qenë burim i informacioneve, shpresës, motivimit dhe strategjisë së Milloshit, i cili është mbështetur shumë tek ajo.

Kur një herë Sllobodan Millosheviq ka pasë problem me tensionin e gjakur, në shtator të vitit 2003, zyrtarët e Sheveningenit kishin shikuar mundësin se si të largojnë stresin e tij dhe ta bëjnë të lumtur, tha Mcdafen, i cili kishte sygjeruar që të gjindet një zgjidhje që të sillet Mira Markoviq nga Rusia me një imunitet të posaçëm që të mos burgoset, mirëpo Tribunali kishte vlersuar se kjo gjë nuk ka mundësi.

Nga ana tjetër, Mcdafen i kishte thënë zyrtarëve amerikan se janë spekulime ato për vlerën financiare të tij, pasi në radhët e partisë së tij kishte filluar iniciativa për mbledhjen e të hollave për të paguar bashkëpuntorët e tij për udhëtim dhe avokatëve të tij.

Sipas Mcdafen, pas vrasjes së ish kryeministrit serb Zoran Gjingjiq në pranverë të vitit 2003, situata financiare e Millosheviqit kishte filuar të keqsohej, pesë muaj nuk kishte paguar personat në rezidencën e tij në Beograd dhe nuk ka pasë kush të paguaj biletat e aeroplanit për këshilltarët e tij.

Sipas Mcdafen, Millosheviqi për këshilltarët e tij ka besuar se është i "rrethuar prej budallenjëve" në gjyq, dhe jasht saj.

Mcdafen e ka përshkruar Millosheviqin si një person që ka një memorie fotografie, duke vlersuar si një person që mba shumë mend dhe deri atherë nuk kishte takuar një njeri me një memorie të tillë.

Millosheviq gjithmonë në gjyq ka qenë kooperativ dhe ka pranuar vendimet e Mcdaf duke iu përgjegjur me "së paku kam tentuar ta bëj".

Sa i përket ditores, ajo ka variuar se atë ditë a ka pasë gjykim apo jo, e cila ka qenë e paraparë tri herë në javë.

Në kohën e lirë, sipas shefit të paraburgimit, Millosheviqi ka lexuar, dhe ka lexuar trilera të lehtë si ato të John Grish dhe ka dëgjuar vetëm Frank Sinatran.

Në paraburgim, të gjithë janë kujdesur për të dhe e kanë rrespektuar nga të burgosurit tjerë. Shumica janë përkujdesë edhe për shëndetin e tij duke e këshilluar shumë për ushqimin, kishte deklaruar Mcdafen.

Gjashtë vjet pas vdekjes së liderit famëkeq të ish-Jugosllavisë, Sllobodan Millosheviq, vajza e tij rrëfen të fshehtat e të atit dhe versionin e saj, se ai është vrarë nga “Rendi i ri botëror” në kohën kur ai iu kundërvu atyre.

Në intervistën e dhënë për gazetën serbe “Standard”, që e transmeton “Gazeta Shqiptare”, Marija Millosheviq tregon se i gjithë Ballkani jugor duhet të shqetësohet, pasi Serbia e Madhe nuk ekziston, por ama sipas saj, është duke u bërë realitet Shqipëria e Madhe. Gjithashtu Marija Millosheviq përmend dhe ish-kryeministrin shqiptar Fatos Nano.

“Pas marrëveshjes së Dejtonit, e cila u dha mundësinë për krijimin e shtetit të tri popujve, u mbajt Samiti i Kretës me vendet e Ballkanit Perëndimor. Aty Kryeministri shqiptar Fatos Nano, deklaroi publikisht se Kosova është një çështje e brendshme e Jugosllavisë”, rrëfen vajza e Sllobodan Millosheviqit.

Duke folur rreth shpërbërjes së Jugosllavisë, vajza e Millosheviqit theksoi se ende nuk ka përfunduar.

“Në rresht është edhe Vojvodina me Sanxhakun. Kjo do zgjasë. Luftën e shkaktuan ata që i besonin idesë së globalizimit. Sa herë që në horizont shfaqej paqja, këta nuk e lejonin të ndodhte. Pas Marrëveshjes së Dejtonit, e cila pranoi krijimin e shtetit të tri shteteve, u mbajt samitit i Kretës më 1997-ën. Aty Kryeministri shqiptar Fatos Nano deklaroi se Kosova është një çështje e brendshme e Jugosllavisë. Atëherë babai firmosi dhe një marrëveshje me Rugovën. Donte që ta qetësonte situatën, por nuk ndodhi ashtu. Shpërbërja e Jugosllavisë ishte thjesht një zemërim dhe në vendin tonë mbërritën terroristë të rinj. Ndaj babai tha se Samiti i Kretës shërbeu thjesht për shkak...”, theksoi ajo.

Duke folur për “Standard”, Millosheviq theksoi se kur flitet për vizione, karta e Shqipërisë së Madhe duhet të shqetësojë të gjithë popujt e Ballkanit të jugut, pasi të gjithë duhet të dinë se në realitet nuk ekziston Serbi e Madhe, ama po bëhet realitet Shqipëria e Madhe”.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)