Dy “emra të mëdhenj” që do të skuqen nga deklaratat e tyre!

Dy “emra të mëdhenj” që do të skuqen nga deklaratat e tyre!

Bajrush Morina -Bota sot
Cilat janë lidhjet e Dik Martyt me Dejvid Filipsin dhe sa është e vërtetë se këta janë furnizuar me informacione nga Florin Krasniqi e Klubi për Politikë të jashtme që udhëhiqet nga Veton Surroi?
Tre vjet pas publikimit të librit të Karla Del Pontes, në skenë do të dalë edhe një “i huaj. David Philips, një anëtar i një OJQ-je amerikane, me emrin “Komiteti për politikë të jashtme” do të hartojë një raport me titull 'Të kuptuarit e pavarësisë', i cili u publikua më 20 korrik të këtij viti. Filips nuk u tregua aq i drejtpërdrejtë në akuzat kundër ish-UÇK-së, siç ishte treguar më parë Karla Del Ponte. Filips sulmonte SHIK-un por tërthorazi përmendeshin edhe forma të ndryshe të trafikimeve për të sjellë përfitime për zyrtarët e lartë të SHIK-ut. Filips akuzonte drejtpërdrejtë Qeverinë e Kosovës dhe vetë kryeministrin Thaçi për lidhje të drejtpërdrejta me strukturat e SHIK-ut. Pra akuza e Dejvid Filipsit ishte paksa më e modifikuar apo më e “ambalazhuar”.
Lidhjet e Dejvid Filipsit me Klubin për Politikë të Jashmte
Në një tryezë të organizuar në Prishtinë më 20 korrik të këtij viti nga Klubi për Politikë të Jashtme në krye me Veton Surroi, Dejvid Filips edhe njëherë do të përsërisë akuzat e tij kryesisht ndaj SHIK-ut por me aludim ndaj liderëve të lartë qeveritarë e të PDK-së. Përkrah Filipsit do të jetë edhe Veton Surroi.
Promovimin në Kosovë të raportit të Dejvid Filipsit me titull “Të kuptuarit e pavarësisë” do ta organizojë kush tjetër pos Klubi për Politikë të Jashtme. Në këtë promovim Filips do të kërkojë arrestimin e zyrtarëve të lartë që janë të lidhur me SHIK-un duke mos përjashtuar as familjarët e tyre. "SHIK-u është ende aktiv dhe i lidhur ngushtë me zyrtarë të lartë qeveritarë. Qeveria duhet të tregohet më aktive në luftimin e këtyre dukurive. Duhet të fillojë t’i arrestojë zyrtarët e lartë të korruptuar, duke mos përjashtuar as familjarët. Politika është shumë e personalizuar, kurse SHIK-u është ende aktiv, megjithëse e ka deklaruar të përfunduar punën e tij", ka thënë Philips para politikanëve, aktivistëve të shoqërisë civile e gazetarëve. Në përfundim të prezantimit të shkurtër të raportit të tij, të publikuar nga Komiteti Kombëtar për Politikë të Jashtme, Philips ka folur edhe për kërcënimin e medias së pavarur në Kosovë, si dhe mënyrën si është pritur dhe komentuar raporti i tij në Kosovë. "Të gjitha i pranoj, debatin, përfshirë komentet pozitive apo negative. Por nuk e pranoj të më quajnë agjent i Serbisë. Nuk lejoj që 23 vjet të angazhimit tim për pavarësinë e Kosovës të komentohen në këtë mënyrë", ka thënë Philips. Në këtë tryezë promovuese nuk kanë munguar as kritikat e Veton Surroit.
Por ajo që është e vërtetë dhe pamohueshme është lidhja e Dejvid Filipsit me Klubin për Politikë të Jashtme, përkatësisht lidhjet e Dejvid Filipsit me Veton Surroin. Kjo lidhje duket se është realizuar edhe përmes Florin Krasniqit, një ish-luftëtar i UÇK-së nga Amerika.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)

Legjenda e Mujit dhe Halilit