Romët, lypsarët e gratë e dhunuara në skemë trajtimi

Sipas studimeve, shfrytëzohen për krah pune dhe prostitucion

DURRES- Skemat e trajtimit social të shtresave më në nevojë dhe të të rinjve të rriskuar për shkaqe të ndryshme kanë mundur të zbusin shifrat e fëmijëve lypsarë apo të grave të trafikuara. Drejtoria e Shërbimit Social në Durrës ka realizuar disa projekte në bashkëpunim edhe me shoqata e institucione të tjerë kryesisht për të mbrojtur gra të dhunuara, fëmijë jetime dhe të vegjlit që nxirren forcërisht për të lypur në rrugët e qytetit. Gjatë vitit 2010 në saj të një fondi në shumën 5 milionë lekë janë trajtuar 150 familje të kësaj kategorie. Specialistë të kësaj drejtorie janë shprehur se trafikimi i grave e vajzave mbetet ende problem shqetësues. Ndonëse nuk ka asnjë rast të vërejtur për trafikimin e grave jashtë vendit, fenomeni problematik është i fuqishëm brenda në qytetin bregdetar. Është ngritur një sistem i mbajtjes në mënyrë elektronike të të dhënave të rasteve të dhunës në familje, projekt pilot që mban të dhëna për referimin e rasteve nga rrjeti i ngritur i sistemit të koordinuar kundër dhunës në familje. Drejtoria e Trajtimit Social nuk ka dhënë shifra, por ka bërë të ditur se kjo kategori është shfrytëzuar për prostitucion dhe për krah pune. Bashkësia rome dhe egjiptian-ballkanase, në raportet e kësaj drejtorie, mbeten grupet më në rrezik për një sërë arsyesh të renditura në materialin e publikuar. Specialistët kanë thënë se është shumë vështirë të afrohen zgjidhje për këtë kategori ngase ata bëjnë jetesë krejt ndryshme nga pjesa tjetër e shoqërisë. Pas këqyrjes në terren për një periudhë kohe është bërë e mundur të merret një statistikë e përafërt për numrin e fëmijëve që lypin rrugëve, numër që shkon deri në 50 fëmijë brenda në qytet. Për t’i hequr nga rruga bashkia ka hapur dy shtëpi familje në të cilat fëmijët ushqehen, por edhe marrin njohuri nga punonjës social, psikologe, shërbimi i higjienës etj. Fëmijët e rrugës, të vegjlit jetim, gratë e dhunuara e të trafikuara, të divorcuarat, të moshuarit të mbetur në vetmi janë bërë objekt i një sërë projektesh sociale, duke detyruar institucionin të dëshmojë përqendrim të punës. Por pavarësisht projekteve të zbatuara të gjitha rrugët kryesore të qytetit bregdetar, shëtitorja, sheshet kryesore, vendqëndrimet e autobusëve të linjave urbane dhe zona e Plazhit ka një numër shumë të madh të fëmijëve e grave që lypin në rrugë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)