Vdekja nuk ekziston, shkencëtarët: Njerëzit nuk vdesin

Robert Lanza in laboratory.JPG

Robert Lanza
Të gjithë besojmë se kemi një jetë mbi tokë. Pas një periudhe kohe vdekja I vjen secilit dhe ne besojmë se do vdesim sepse ashtu na është thënë. Por askush nuk ka ngritur pyetjen çfarë ndodh me shpirtin e njeriut, ku shkon ai dhe më e rëndësishmja a vdes njeriu. Teoria e re shkencore thotë se “vdekja nuk është akti final”, shkruan në blogun e tij Robert Lanca, ekspert për teknologjinë e avancuar të qelizave. Njëri nga aspektet e njohura të fizikës kuantike është se disa aspekte nuk mund të parashikohen në mënyrë absolute. Në vend të kësaj, ekziston një sërë observimesh të mundshme, secila me probabilitet të ndryshëm. Një shpjegim i shpeshtë, interpretimi i “shumë botëve”, thotë se çdonjëra nga këto observime të mundshme korrespondon me një universum tjetër (multiuniversum). Teoria e re shkencore e quajtur biocentrizmi shumë pak ka spastruar këto ide.


Ekziston numër i pakufishëm i universumeve dhe gjithçka që do të mund të ndodhte, ndodh brenda tyre. Vdekja nuk ekziston në kuptimin e plotë në këta skenarë. Të gjitha universumet e mundshme ekzistojnë në të njëjtën kohë, pa marrë parasysh se çka ndodhë brenda tyre. Edhe pse trupat tonë janë të përcaktuar që të asgjësohen, ndjenja e jetës – “Kush jam unë?”, është në të vërtetë një fontanë me energji prej 20 vatësh e cila e kontrollon trurin. Mirëpo kjo energji nuk zhduket pas vdekjes. Njëra nga aksiomat më te besueshme të shkencës është ajo se energjia kurrë nuk vdes, ajo nuk mund as të krijohet as të asgjësohet.

parajsa

EnergjiaNëse gjykohet sipas biocentrizmit, hapësira dhe koha nuk janë objekte të forta çfarë ne i konsiderojmë. Në qoftë se lëvizni dorën në ajër – në qoftë se i largoni të gjitha gjërat, çfarë mbetet? Asgjë. E njëjta gjë mund të aplikohet edhe në kohë. Ne nuk mund të shohim asgjë përmes aktit që e mbulon trurin tonë. Gjithçka që shohim dhe ndjejmë aktualisht është një vorbull informacionesh që ndodh në kokën tonë. Hapësira dhe koha janë vetëm mjete që i shfrytëzojmë në mënyrë që të gjitha t’i lidhim. Vdekja nuk ekziston në botën pa hapësirë dhe jashtëkohore.


Madje edhe Albert Ajnshtajn, në fund kishte pranuar: “Miku im i vjetër e braktisi këtë botë të çuditshme para meje. Kjo nuk do të thotë asgjë. Njerëzit, siç jemi ne, e dinë se dallimi në mes të kaluarës, të sotmes dhe të ardhmes është vetëm një iluzion këmbëngulës dhe kokëfortë”. Pavdekësia nuk do të thotë ekzistim i përhershëm në kohën pa fund, ajo është e vendosur jashtë kohës.


Nje eksperiment qe u postua se fundmi ne revisten “Sience” tregon se shkencetaret mund te ndryshojne ne menyre retroaktive dicka qe kishte ndodhur ne te shkuaren. Grimcat duhet te vendosnin se si do te silleshin kur te godisnin nje reze ndarese. Me vone gjate eksperimentit mund te aktivizohej nje celes per rezen i cili e ndizte ose fikte ate. Rezultoi se ajo qe vezhguesi vendoste te bente ne ate moment, percaktonte ate qe grimca bente ne te kaluaren. Pamvarsisht zgjedhjes qe ju apo vezhguesi, ben, jeni ju qe do te perjetoni rezultatet ne perfundim. Lidhjet midis ketyre historive te ndryshme dhe universeve, i kapercejne idete tona te zakonshme e klasike mbi hapesiren dhe kohen. Mendo per ato 20 vat energji thjeshte duke u projekuar ne nje ekran si nje imazh apo nje imazh tjeter, i ndryshem nga i pari. Pamvarsisht nese ndezo ose fik rezen e dyte ndarese, pergjegjese per projektimin eshte e njejta bateri.


                                                            Lanza being interviewed by Barbara Walters.
Vdekja

Vdekja është ndërprerja e plotë e jetës së një organizmi të gjallë. Gjendja e vdekjes njerezore ka qenë gjithmonë e errët nga misteri dhebestytnia. Përkufizimi i saj i saktë mbetet kundërshtues, duke dalluar sipas kulturës dhe sistemeve ligjore. Funksioni normal qelizor merret me prodhimin e energjisë së lirë të nevojshme për shkëmbimin e lëndëve, prodhimin e strukturës së proteinave dhe enzimave, mirëmbajtjen e lëndëve kimike të qelizave, dhe riprodhimin e qelizave. Gjatë funksionimit normal, qelizat kanë nevojë për oksigjen, fosfat, kalcium (C, H, N, O, P, S), lëndë ushqyese, adeninë trifosfat, e cila nevojitet si burim i energjisë së lirë, mbrojtjen e cipës qelizore, dhe një gjendje të vazhdhueshme veprimtarie që kërkon marrje oksigjeni. Vdekja qelizore mund të ndodhë nëse ndonjëri prej këtyre funksioneve ndërpritet. Biologjikisht, vdekja mund të rishikohet si një organizëm i tërë ose vetëm disa pjesë të tij. Në të vërtetë, është e mundshme që disa organe, ose disa qeliza të vdesin, por organizminë koklavitjen e tij të vazhdojë të jetojë. Anasjelltas, disa qeliza mund të jetojnë për një farë kohe pas vdekjes së organizmit të cilit i përkasin (gjë që bën të mundshme marrjen e organeve dhe transplantimin). Disa biologë hamendësojnë që funksioni i vdekjes është të lejojë zhvillimin (evolucionin), apo të mundësojë ushqimin e qënieve të tjera të gjalla, më shpesh të llojeve të ndryshme, nga të cilët janë grabitqare në jetë (gjahu) ose pas vdekjes (kalbja).


Books

[edit]References

 1. ^ "Advanced Cell Technology Senior Executive Officers". Advanced Cell Technology. Retrieved 2012-05-03.
 2. ^ Fischer, Joannie (2001-11-25). "The First Clone"US News and World Report: 1–9. Retrieved 2008-08-20
 3. ^ Cibelli, Jose B.; Lanza, Robert P.; West, Michael D.; Ezzell, Carol (2001-11-24). "The First Human Cloned Embryo".Scientific American: 1–4. Retrieved 2008-08-20
 4. ^ "Wired 12.01: Seven Days of Creation". Wired.com. 2009-01-04. Retrieved 2009-08-09.
 5. ^ Nature. "Access : Human embryonic stem cell lines derived from single blastomeres". Nature. Retrieved 2009-08-09.
 6. ^ "Cloning Noah's Ark: Scientific American". Sciam.com. 2000-11-19. Retrieved 2009-08-09.
 7. ^ "Wild Cows Cloned". NPR. 2003-04-08. Retrieved 2009-08-09.
 8. ^ "Extension of Cell Life-Span and Telomere Length in Animals Cloned from Senescent Somatic Cells"Science. 28 April 2000.
 9. ^ "Generation of histocompatible tissues using nuclear transplantation - Nature Biotechnology". Nature.com. Retrieved 2009-08-09.
 10. ^ "Blood - Biological properties and enucleation of red blood cells from human embryoni". Bloodjournal.hematologylibrary.org. doi:10.1182/blood-2008-05-157198. Retrieved 2009-08-09.
 11. ^ [1][dead link]
 12. ^ Vergano, Dan (2007-05-08). "Elusive 'ambulance' cells are created - USATODAY.com". Usatoday.Com<!. Retrieved 2009-08-09.
 13. ^ "Generation of functional hemangioblasts from human embryonic stem cells - Nature Methods". Nature.com. Retrieved 2009-08-09.
 14. ^ "Cell Stem Cell - Generation of Human Induced Pluripotent Stem Cells by Direct Delivery of Reprogramming Proteins". Cell.com. Retrieved 2009-08-30.
 15. ^ Park, Alice (2009-05-28). "Researchers Hail Stem Cells Safe for Human Use". TIME. Retrieved 2009-08-30.
 16. ^ ROCKOFF, JONATHAN (2012-12-13). "Stem-Cell Trial Without Embryo Destruction". Wall Street Journal. Retrieved 2013-01-14.
 17. ^ "Stem Cells May Open Some Eyes". Wired.com. 2004-09-24. Retrieved 2009-08-30.
 18. ^ "Microsoft Word - stem cell aid may soon treat some blindness.doc" (PDF). Retrieved 2009-08-30.
 19. ^ "FDA Approves Second Trial of Stem-Cell Therapy". TIME. 2010-11-22. Retrieved 2010-12-07.
 20. ^ "Second human embryonic stem cell clinical trial to start". USA Today. 2010-11-22. Retrieved 2010-12-07.
 21. ^ "Human Embryonic Stem Cell–Derived Cells Rescue Visual Function in Dystrophic RCS Rats – Cloning Stem Cells". Liebertonline.com. 2006-09-29. Retrieved 2009-08-30.
 22. ^ "Long-term Safety and Function of RPE from Human Embryonic Stem Cells in Preclinical Models of Macular Degeneration – Stem Cells". Ncbi.nlm.nih.gov. 2009-07-01. Retrieved 2009-08-30.
 23. ^ Sample, Ian (2011-09-22). "First trial of embryonic stem cell treatment in Europe gets green light". London: The Guardian. Retrieved 2011-09-22.
 24. ^ "First European Embryonic Stem Cell Trial Gets Green Light". TIME. 2011-09-22. Retrieved 2011-09-22.
 25. ^ Boseley, Sarah (2012-06-04). "Stem cell scientists take hope from first human trials but see long road ahead". London: The Guardian. Retrieved 2012-06-11.
 26. a b c "Embryonic stem cell trials for macular degeneration: a preliminary report". The Lancet. 2012-02-25. Retrieved 2012-03-15.
 27. ^ "Early Success in a Human Embryonic Stem Cell Trial to Treat Blindness". TIME.com. 2012-01-24. Retrieved 2012-03-15.
 28. ^ "Embryonic stem cells appear to restore some vision to legally blind patient". Washington Post. 2012-01-23. Retrieved 2012-03-15.
 29. ^ A New Theory of the Universe:Biocentrism builds on quantum physics by putting life into the equation (Spring). The American Scholar. 2007.
 30. ^ Aaron Rowe (2009-01-04). "Will Biology Solve the Universe?". Wired.com. Retrieved 2009-08-09.
 31. ^ "Theory of every-living-thing - Cosmic Log - msnbc.com". Cosmiclog.msnbc.msn.com. Retrieved 2009-08-09.
 32. ^ "Robert Lanza - Tag Story Index - USATODAY.com". Asp.usatoday.com. 2008-10-16. Retrieved 2009-08-09.
 33. ^ Lanza, Robert; Berman, Bob (April 14, 2009). Biocentrism: How Life and Consciousness Are the Keys to Understanding the True Nature of the Universe. Benbella Books. ISBN 978-1-933771-69-4.
 34. ^ "The Universe in Your Head". MSNBC. 2009-06-16. Retrieved 2010-03-31.
 35. ^ "Stem cell leaders Lanza, Kim win $1.9M NIH award". MassHighTech.com. 2010-09-22. Retrieved 2011-09-24.
 36. ^ "Advanced Cell Technology’s Chief Scientific Officer Dr. Robert Lanza Honored By BioWorld Magazine As Leader Who Could Shape Biotech Over Next 20 Years". Bloomberg.com. 2010-05-10. Retrieved 2011-09-24.
 37. ^ "Wired 13.03: The 2005 Wired Rave Awards". Wired.com. 2009-01-04. Retrieved 2009-08-09.
 38. ^ "Dr. Robert Lanza Receives 2006 'All Star' Award for Biotechnology. Industry & Business Article - Research, News, Information, Contacts, Divisions, Subsidiaries, Business Associations". Goliath.ecnext.com. 2006-10-24. Retrieved 2009-08-09.
 39. ^ Songini, Marc (August 14, 2009). "Thought Leaders:Robert Lanza on stem cells and access to health care". Mass High Tech. Retrieved 4 March 2010. "He was named a Mass High Tech All Star in 2006"

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)

Legjenda e Mujit dhe Halilit