ANTOLOGJI E POEZISË MODERNE SHQIPE - BEDRI ZYBERAJ
Përgatiti: Adem ZAPLLUZHA

ANTOLOGJI E POEZISË MODERNE SHQIPE
BEDRI ZYBERAJ
Bedri Zyberaj lindi me 6.05.1963 në Drenoc të Rahovecit. Shkollimin fillor e ka kryer në vendlindje ndërsa atë të mesëm në Rahovec.
Studimet për Letërsi dhe Gjuhë Shqipe në Universitetin e Prishtinës, i ka mbaruar më 1988 me notën mesatare 9,53. Tri vjet ka qenë Bursist i Universitetit dhe në vitin e fundit të studimeve është shpërblyer me Mirënjohjen ,,Student i dalluar".
Për shkak të diferencimit të atëhershëm ideopolitik, deri më 1993 ka qenë i papunë. Vetëm në vitin 1993 ka filluar të punojë në fshatin e tij të lindjes ku a qenë arsimtari i Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe, punë të cilën e ka vazhduar deri më 1998.
Gjatë viteve 1998-1999 ka qenë pjesëtar i UÇK-së dhe epror i saj, ndërsa pas përfundimit të luftës, ka qenë i sistemuar në Akademinë e Mbrojtjes ,,Hamëz Jashari” në Prishtinë, me detyrën e pedagogut të lëndës Formim atdhetar. Paralel me këtë ka qenë dhe Komandant i Shkollës për Oficerë të lartë.
Më 2003, në Universitetin e Prishtinës, e ka mbrojtur temën e magjistraturës me titull ,,Fenomeni i luftës në romanet ,,Për kë bie kambana" të Ernest Heminguejt dhe ,,Hasta la vista" të Petro Markos” dhe kam marrë gradën shkencore Magjistër i shkencave filologjike.
Vazhdimisht ka treguar interesim për letërsinë, gjuhën dhe kulturën shqiptare. Me krijimtari letrare merret nga vitet e hershme te rinisë dhe me 1998, Shtëpia Botuese ,,Rilindja” e Prishtinës ia ka botuar librin me poezi ,,Dromca vitesh" (1998)
Nga viti 1990 e këtej ka botuar një mori shkrimesh (kritike dhe recensione) brenda dhe jashtë Kosovës si dhe ka marrë pjesë me kumtesa e referate në tryeza e simpoziume dhe konferenca të ndryshme shkencore brenda dhe jashtë shtetit të Kosovës (Shqipëri, Poloni) ku është paraqitur me një kulturë dhe nivel të kënaqshëm shkencor.
Është anëtarë i Lidhjes së shkrimtarëve të Kosovës nga viti 2000.
Në maj të vitit 2013 ka botuar librin me kritika dhe studime ,,Në gjurmë të arketipave”, botim i Institutit Albanologjik të Prishtinës.
Më 16 maj 2014 është zgjedhur drejtor i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës ,,Pjetër Bogdani”.
NË SYTË E TU

Në sytë e tu
Notojnë mendimet e mia
Për jetën
Për vdekjen

Nganjëherë vdekja është jetë
Nganjëherë jeta është vdekje

Unë nuk di në cilën kohë jetoj

1985


REKUIEM

Në katundin tim
Çdo vit vdesin
Fëmijë-gra-burra-pleq

Secilin e varrosin
sipas masës së vet

22 korrik 1992


KOSOVËS

Oazë e vetme në Evropë
Me fshatarë kryepërpjetë
Kosova
Askujt s’i ka hak
Çdo ditë më vret
Pak e nga pak

Prill 1993


DËSHPËRIM

Zotynë
Sa të fortë ishim kur shkruanim në gurë
Sa anemik jemi nën dritat e neoneve

Sa me besë ishim kur patëm shpata në dorë
Sa vëllavrasës u bëmë në udhën e shkronjave

Sa mirë shihnim nga majat e maleve
Sa të verbër jemi pranë llambadarëve

Zotynë
Sa madhështor qemë në vogëlsinë tonë
Sa të vegjël u bëmë me madhështinë tonë

Prishtinë,
Me 9.XII.2011


TRETËSIRË E NGOPUR

Dikur
Etje kishim për ço gjë
Përveç robërisë që shpirtin n’ fyt na kish sjellë

Tani
Edhe me lirinë u ngopëm

Rrugëve të jetës ecim si tretësirë e ngopur

qershor 2013 –Prizren


(S)JAM VETVETJA

Kur matem me hijen e mëngjesit
Zemra mal me behet
Here ujë

Zeniti me zymton

Përmasa reale
Me kapit

Me kapit përpjekja
Për te qene vetvetja

Tiranë, 16 dhjetor 2014Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)