Një shqipe mbi Deçan(Balada-Kujtim për dëshmorin Ismet Qorraj)Nga Rajmonda Maleçka

Një shqipe mbi Deçan

Balada-Kujtim për dëshmorin Ismet Qorraj

Vrapon dritë e shekujve e ndalet në sytë e djaloshit,
Dritë nëpër gjëmime, dhimbje, lindje e deka që pa,
Në parzmën e ballit ku ndrin krenari e besë e burrit,
Dritën e ndritshme të shekujve djaloshit Ismet Qorraj ia dha.

Vrapojnë luftëtarët e shekujve e ndalin në dashurinë e djalit,
Luftëtarë që zbrapsën ushtri, hasëm e tundën Perandori,
S’e ndalon ardhacak a diktaturë atdhedashurinë në zemër me e ndry,
Se Njizetë e një shekujt shqiptarë mbi shpinë i ka ai.

E andrra e lirisë u bë fytyrë e bukur djaloshare,
21 vjeçare në jetë të jetëve fytyra e djalit, trojeve do të mbesë,
Do të shkojnë e vijnë brezat, e malet do të thinjën nga motet,
Ismet Qorraj në rini të tij të ardhmen do të presë.


Nëpër odat e Deçanit gjithmonë do të kuvendojnë burrëria,
Djelmëria e lirisë do ta ndrijë fytyrën e tyre në çdo mot,
Ismet Qorraj bukur i ka lidhë kohët e trimave në 21 vite jetë,
Është bërë istikam, asnjë pushtues nuk e mposht dot.

Nëpër çdo stinë bëhet diell lirie rinia e djaloshit,
Thinjë në flokët e nanave, dhimbë tek motrat e Deçanit,
Si gurët e zgjedhur për kullën po mblidhen kangët, kujtimet,
N’fjalë e besë burrërie me ia pa jetën luftëtarit.


Sa t’jetë jeta yll i mëngjeseve në dritaret e Deçanit,
Sa t’jetë liria n’karvanin e trimërisë ai prijatarë,
Sa t’ketë shqipe në bjeshkët e Kosovës e shqiptarisë,
Ismet Qorraj n’rreze drite petkat e shtatit i ka varë…


Është e bukur rini e përjetshme, pa rudhë në ballë e flokë thinjë,
Vetëm nënëmadhja liri këto djem e vajza mund t’i lindë,
Siç don atdheu forcë e vrullë djaloshare me u mbajtë në këmbë,
Dhe karvanet e historisë me luftëtarë, në udhë don rininë.

Tiranë, më 23.03.2015


Rajmonda Bujar Maleçka lindi në Tiranë më 11 mars 1970.

Shkollën fillore (1977-1985) si dhe Shkollën e mesme të përgjithshme( 1985-1989), si dhe fakultetin për Gjuhë -Letërsi dhe Gazetari e kreu në Tiranë.Ndërsa Akademinë Diplomatike Shqiptare( kursin Marrëdhënie Ndëkombëtare dhe Diplomaci),kursin Lidership dhe Manaxhim Krizash .

Punojë si -Gazetare në gazetat “Gazeta Shqiptare”, gazeta “Atdheu”, gazeta “Rilindja”, gazeta “Kosova”, gazeta “Koha e Re ”, gazeta “Ora e Shqipnisë” , gazeta “Bulevard”...,ishte Kryeredaktore e gazetës “Kushtrimi” (1998 ),aktiviste e çështjes kombetare, në Shqipëri-Kosovë, Lugina e Preshevës dhe trevat shqiptare nën-Maqedoni. Bashkëpunëtore e mediave shqiptare në të gjithë këtë hapësirë-(1998),luftëtare e UÇK-së(1998).Ajo bashkë me babin z.Bujar Maleçka ishte korrespondente e revistës “Mbrojtje...“ organ i Ministrisë së Mbrojtjes Tiranë.

Pas luftës së Kosvës ishte e angazhuar në TMK (Zona e Dytë) si gazetare dhe më vonë në Bazën e Logjistikës Prishtinë(1999) si dhe redaktore dhe skenariste e asamblit të TMK-së në Prishtinë(1999).
Në periudhën prej 04.04.2005 deri me datën 04.04.2006 ishte e burgosur në Shkup për arsye politike( e dënuar 10 vjet, mbajtur në burg së bashku me babain e saj Bujar Maleçka).

Kontribute intelektuale dhe publiçistike:

1-“Ëndërra lozonjare’, poezi , botuar në vitin 1998
2-“Tungjatjeta Kosovë“, poezi, botuar në vitin 1998
3-“Prelud pavarësie“ , poezi, botuar në vitin 2000
4-”Nëpër ditët e dhimbjes dhe lirisë së Kosovës”, analizë dhe opinion shkencorë për çështje e Kosovës, botuar në vitin 2001
5-”Shqiptarët e kanë Brenda vetes së tyre lirinë”, libër analitik dhe interviste për zhvillimet politike të shqiptarëve nën-Maqedoni, botuar në vitin 200
6--“Tokë arbnore” antologji poetike për të rënët e luftës, botuar në vitin 2004
7-“Ora e Kombit” , monografi , botuar në vitin 2005
8- “Jasharët, kujtesa jonë e përjetëshme”, pelud kujtese për familjen Jashari, botuar në vitin 200
9-Haradinaj dhe Rendi i Ri Botërorë, analizë politiko-historike, botuar në vitin 2007
10-“Hashim Thaçi dhe beteja e fundit”, analizë monografike, botuar në vitin 2008
11.-Hasi mes Luftës dhe Lirisë, libër historik-monografik, botuar në vitin 2010
12.-Mbollën gjak, mbijnë këngë, baladë për 383 dëshmorë të Kombit, botuar në vitin 2013
13-Safet Peci-Boletini dy herë i pavdekshëm, botuar në vitin 2013
14-Redaktore e disa librave historik të shkruar për luftën dhe UÇK-në.

Mirënjohje dhe Vlerësime, nga organizata dhe shoqata të ndryshme

1. Nga Shoqata Atdhetare për të rënët e Kombit Shqiptar – Me titull- Mirënjohje e Kombit-Tiranë 2001

2. Nga Lëvizja Kombëtare Shqiptare-Vlerësim për vëprimtarinë aktive, ne kontribut te çështjes kombëtare, 17.10.2003
3. Nga Shoqata e Invalidëve të Luftës të UÇK-së, Prishtinë-,më 20.05.2004
4. Nga Shoqata Kombëtare e Ushtarakëve në Rezervë të Shqipërisë-Dega Tiranë-Çertifikatë –me titullin- NDERI I SHOQATËS, më 14.05.2006.
5. Nga Kosova Fshati Zojzë me rastin e zbulimit të pllakës përkujtimore të dëshmorit Sinan Thaçi- më 29.04.2006 Mirënjohje për kotributin e dhënë gjatë luftës së UÇK-së
6. Nga Shoqata e Veteranëve, Invalidëve dhe familjeve të Dëshmorëve të Ushtrisë Çlirimtare për Preshevë-Metvegjë-Bujanoc- më 25.09.2006
Mirënjohje për kotributin e dhënë gjatë luftës së UÇPMB-së.
7. Nga Besëlidhja Kombëtare Demokratike Shqiptare-Dega në Prizren- Falenderim për kontributin e dhënë në luftën e UÇK-së, më 28.11.2006
8. Organizata e Veteranëve të Luftës së Preshevë-Metvegjë-Bujanoc-më Gusht-2009 Mirënjohje për kotributin e dhënë gjatë luftës së UÇPMB-së
9. Nga Shoqata e Invalidëve të Luftës të UÇK-së, dega Therandë- më 10-06-2011 Mirënjohje për Kontributin e dhënë për invalidët e UÇK-së.
10. Nga Biblokteka e Qytetit të Kukësit më 26-10-2011. Mirënjohje për kontribut të çmuar në pasurimin e fondit të biblotekës të qytetit të Kukësit.
11. Nga Fototeka e Malesise se Tuzit, me dt.17.11 2012, Mirenjohje-me motivacionin “Për kontributin e çmuar në evidentimin e vlerave Historike dhe Etnografike të Malësisë së Madhë të Tuzit”.
12. Bashkia e Peshkopise, më dt.21.11.2012 -Dhenien e Titullit “Nderi i Qytetit” me motivacionin: “Per pjesemarrje ne Luften Çlirimtare ne Kosove e Maqedoni, per perjetesimin e ketyre luftrave ne veprat e saj, publiçistike e poetike”

13.Radio Ilirida-Itali, më 13.02.2014, Mirënjohje, në shenjë të falenderimit
për bashkëpunim të frytshëm korrekt me Radio Iliridën si dhe për kontribut të veçantë në çështjen kombëtare.


14.OVL-të UÇK-së, SHIL-të UÇK-së, SHFD-të UÇK-së-Rahovec, më 14.02.2014, në kuadër të Përvjetorit të gjashtë të Pavarësisë së Kosovës ndan Mirënjohje, për bashkëluftëtaren, publiçisten, poeten-Rajmonda Maleçka, për kontributin dje në luftë dhe sot për ruajtjen dhe kultivimin e vlerave të UÇK-së.

15.Nga bashkëluftëtarët e tri luftrave, në Skënderaj, më 14.02.2014, Mirënjohje, me motivacionin “Shqipëria Etnike”


16.Republika e Kosovës, Komuna e Skënderaj, Drejtoria për Kulturë-Rini dhe Sport, më 14.02.2014, me rastin e 6-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës, ndan Mirënjohje, për kontributin e dhënë në pasqyrimin me përkushtim të veprës së dëshmorëve të UÇK-së.

17.Organizata Kombëtare për Dëshmorët e Atdheut-Tropojë, më 17.02.2014, ndan Mirënjohje me motivacionin:-“Si luftëtare e denjë. Për kontributin e dhënë për çlirimin e Kosovës dhe bashkimin e trojeve Shqipëtare”.

18.Republika e Kosovës, Komuna e Vitisë, Drejtoria për Kulturë-Rini dhe Sport, më 22.03.2014, Falenderim, për kontributin dhe paraqitje të suksesshme në krijimtarinë letrare në kuadër të manifestimit tradicional kulturor dhe sportiv “Flakadani i Karadakut” 2014.

19.Nga Veteranët e UÇK-së, të fshatit Kotlinë-Kaçanik, më 24.03.2014, Mirënjohje, për kontributin e dhënë në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës.

20. Këshilli Inicues për themelimin e Komunës së Komoranit, më 22.05.2014, Mirënjohje, për kontributin e dhënë si pjestare e luftës së UÇK-së, për lobimin e shpalljes se Komoranit Komunë si dhe ndihmën e dhënë në furnizimin më libra të biblotekës së Komoranit.

21.Familja e dëshmorit të Kombit-Safet Boletini-Komandant Tigri, Mitrovicë, më 31.05.2014, ndan Mirënjohje-Për kontributin e dhënë.

22.Nga bshkëluftëtarët Mitrovicë, më 31.05.2014, Mirënjohje- nën Shqiponjë-me siglën –RAJMONDA UÇK.

23. OJQ-PROKULT- “Festivali Kombëtar i Letërsisë për të rinj”, Podujevë-më, 20.08.2014, Mirënjohje- Rajmonda Maleçka-Shkrimtare.


24.Shoqata e Familjeve të dëshmorëve Besianë, më 20.08.2014, Mirënjohje, për kontributin e dhënë veprës së Dëshmorëve të Kombit.


25. OJQ “Common Aim”-Rogovë- më 27.11.2014, Mirënjohje-Si shënjë nderimi për ditën e Flamurit dhe për kontribut të veçantë në pjesmarrjen e koncertit të organizuar për rastin e festës së Flamurit në Rogovë të Hasit

26.Produksioni ARTUNIVERSAL, Prishtinë, më 28.11.2014, Falenderim- për nder të festës së Nëntorit-Për kontributin e dhënë në ruajtjen e vlerave të Luftës të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe dëshmorëve të Kombit në vargje.

27.Shoqëria Kulturore Artistike Komorani, Komoran, më, 26.11.2014, -Mirënjohje - për nder të festës së Nëntorit, për kontributin dhe ruajtjen e vlerave te folklorit.

28.Komuna Fushë-Çidhën, më dt.24.12.2014-Dhënien e Titullit “Nderi i Komunës” me motivacionin: “Për pjesëmarrjen e saj aktive në radhët e UÇK-së, në Kosovë, UÇPMB(Preshevë-Medvegjë-Bujanoc), UÇK(Ushtria Çlirimtare Kombëtare), në Maqedoni për çlirimin e trojeve nga pushtuesi serbo-sllav dhe përjetesimin e ketyre luftrave në veprat e saj, publiçistike e poetike

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)