Në shpirtin tim ende loton edhe loti (Poemë për Ismet Qorrajn,dëshmor)


Image result for gani xhafolli

Nga Gani Xhafolli

Në shpirtin tim ende loton edhe loti

(Poemë për Ismet Qorrajn,dëshmor)

Motra e tij më tha një ditë me bore
Kur u vra vëllau im Ismeti
Zemrën time e mbuloi loti…
Pranverë pa lule ishte marsi
Nënëlokja  ja puthi plagën
Babë Avdiu ja puthi dorën
Në Çarrabreg
Pesë motrat ja puthën Flamurin
Mbi fytyrë
Nipi ,në një cope Guri e nisi poemën
Ismeti shumë e donte Lirinë
Shpeshëherë ka pije ujë
Në Malajt të Rugovës
Tek kroni I Xhemë Sadrisë
E donte një vajzë nga Kosova
Të bukur si Hana…
***
Nana Zade deri në vdekje të saj
Ja ruante unazën
Me shqiponjë
Kur u vra ishte 21 vjeç
Mbi Deçan kishte shumë sorra të zeza djhe
Korba.
II
Një natë motra e Madhe u tha
Yjeve
Ismeti shumë e donte Shqipërinë
Dhe Krujen e Gjergjit
Shumë e urrente Kalin e Trojës
Shumë e donte Toplicën dhe Mollën e Kuqe
Në njerën veshkë I ridhte Drini I Bardhë
E në zemër kishte edhe Drinin e Zi
Hëna çdo natë ja puth Përmendoren
Që bëjnë dritë dhe Lulet
Loti I Nanës e shpon edhe Gurin
I thane edhe pemët
Nga Përmendorja e tij u shfaq
Një Dritë
Të nesërmen një ylber
Mbi Përmendore Dielli mori ma shumë bukuri
III
Me 28 mars ’89 të gjitha Pishat ishin
Të lagura në Deçan
Me 27  mars  ’89 u vra Sevdat Berisha në  Prishtinë
Shumë  copa Dielili ju këputeën Ilirisë
Shumë nana dëshmoresh I lagu loti I mërzisë
IV
Ismeti kur e përqafojë Nanë Zadën
Tha si Jusuf Gërvalla:
Nanë nuk ta due LOTIN
Edhe nëse vritem
Përqafoje një pemë në oborr
Në vend meje
Unë pa Diell nuk kthehem
Atdheut I duhet pushka
Jusuf Gërvalla u vra
Ismeti,Agimi,Salihu,Muja u vranë…

V
Thashë kur isha në Çarrabreg
Ismeti u bë pemë
Mbi degë pushon Dielli
Nuk di a ka diçka ma bukur
Lum Nana që ja fali Djalin Lirisë
I thashë Bjeshkëve të Çarrabregut
Një Yll duhet ta ketë emrin Ismet
E  Dielli emrin Adem
E Hëna emrin Marigonë
Atdheu mori bukuri edhe nga gjaku
Shumë Lule dhe shumë pemë ka Dardania
Motra K. e rritë një Lule Dritë
Në Velani
Përmendorëve u duhen Lule dhe Rreze
Edhe katër ushtarë i ka Nëna Zade e ndjerë
Më këmishë të Zemrave e veshin
Pranverën me Lule Gjaku
Dhe me Lule të Lirisë

Pranverë ,21 mars 2015

E Hana edhe  pesë  motra 

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)