Gjykata e Berlinit urdheron Parlamentin: Hapni dosjet mbi UFO-t

Hapni dokumentat sekrete. Me pak fjale eshte pikerisht ky vendimi qe sapo ka dhene gjykata administrative e Berlinit, duke marre shembull nga praktika ligjore amerikane me Freedom of Information Act (Akti i Lirise se Informacionit), drejtuar Bundestag-ut, parlamentit gjerman. Ne veçanti vendimi i drejtohet “Sherbimit te Kerkimeve Shkencore te parlamentit” bazuar ne kerkesen e deputeteve qe prezantuan aktin. Parlamenti gjerman e ka marre tashme vendimin ne shqyrtim – dhe po kerkon te bllokoje te gjitha mundesite qe mund te egzistojne per te publikuar dokumentat Ufo. Por gjykata e Berlinit nuk pranon perjashtime, dhe rikujton se vendimi ka hyre ne fuqi menjehere dhe duhet zbatuar. Na duhet te pyesim veten perse Gjermania eshte e frikesuar nga mundesia per te publikuar dokumentat e saj historike. Ndoshta sepse kujtesa e njerezve do te rikthehet ne eksperimentet naziste mbi mjete fluturuese jo konvencionale, ose mund te kete akoma me shume.“E drejta per te lexuar informacionet zyrtare, nen aktin e Lirise se Informacionit aplikohet edhe ne studimet dhe relacionet e “Sherbimit te Kerkimeve Shkencore” te Bundestag-ut” shpjegoi gjykata administrative e Berlinit duke e nxjerre publikisht vendimin e saj ne daten 1 Dhjetor 2011.

Bundestag-u kishte bllokuar aksesin ne keto dokumenta duke iu referuar pretekstit se dokumentat dhe rezultatet e “Sherbimit te Kerkimeve Shkencore” te Bundestag-ut jane pjese e punes se parlamentit, dhe si te tilla duhet te qendrojne jashte kerkesave te tilla, duke iu referuar aktit te Informacionit te Lire.

Ne komunikaten per shtyp Gjykata adminsitrative shpjegoi gjithashtu, se gjykatesit e deklaruan te papranueshem kundershtimin e Bundestag-ut qe kerkonte rivendosjen e sekretit shteteror mbi to.

Vezhguesit hipotezojne se kembengulja me te cilen Bundestag-u ka mohuar dhe vazhdon te mohoje egzistencen e arkivave, ose dhe publikimin e tyre, nuk ka te beje vetem me temen ne fjale (ne kete rast Ufo-t dhe jeta jashtetokesore), por ne pergjithesi per menyren se si duhet te sillen ne te ardhmen me Aktin e Lirise se Informacionit dhe me Sherbimin e Kerkimeve Shkencore te parlamentit. Por ka zera qe mendojne se kjo eshte thjesht nje fasade dhe nen te ka te tjera gjera, per shembull dosjet voluminoze mbi eksperimentet naziste, dhe mbi prototipet e disqeve fluturues qe u ndertuan nga regjimi nazist i asaj kohe.

Sidoqofte levizja gjermane Disclosure Exopolitic, e cilaprej kohesh po ndjek dhe lobon per publikimin e materialeve qe i referohen sekreteve te mbajtura nga qeveria dhe sherbimet sekrete. Ne nje interviste me revisten gjermane online mbi temat paranormale “Grenzwissenschaft-Aktuell” (grewi.de), Robert Fleischer, i cili eshte dhe koordinatori i “Exopolitic Gjermania”, ka komentuar vendimin e Gjykates ne kete menyre:

“Vendimi eshte nje hap i pare mbi nje informacion me te vertete te lire – edhe ne Gjermani. Jam optimist ne faktin se vendime te tilla do te rikonfirmohen dhe ne te ardhmen. Heret a vone edhe qeveria gjermane do te duhet te flase hapur mbi egzistencen e Ufo-ve. 19 shtete te tjera tashme e kane bere kete gje. Nje hap i tille eshte gjithashtu i rendesishem per te evituar spekulime te ndryshme mbi kete teme“.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)