Libër që nderon Kosovën dhe gjithë shqiptarinë
Libri monografik, “Bardhësitë e Atdheut” me autor reporterin dhe veteranin e UÇK-së, Afrim Mustafa tashmë ka marrë jehonën dhe është bërë i kërkuar, jo vetëm në Kosovë, Shqipëri, Maqedoni, Kosovë Lindore, Mal të Zi, por edhe në vende të ndryshme të botës, kudo ku veprojnë, punojnë dhe jetojnë shqiptarët. Ky është një Libër- Enciklopedi, nga i cili duhet të nxjerrim shumë porosi prej tij”, ka theksuar për mediat e ndryshme elektronike dhe të shkruara njëri nga anëtarët e ekipit këshillëdhënës dhe njëri nga redaktorët e këtij botimi të veçantë, akademik Esat Stavileci

Fitim GASHI

Për here të parë monografia gjithëpërfshirëse me 2200 dëshmorët e luftërave të UÇK-së doli në mars të vitit 2008, me rastin e përvjetorit të rënies së kryekomandantit legjendar të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Adem Jashari dhe 52 familjarëve të tij. Autori i librit, Afrim Mustafa nuk e fsheh dot krenarinë dhe respektin që ka, i cili ka shkruar dhe botuar dokumentin e pare dhe të vetmin, në trojet shqiptare dhe në botë me përfshirje të të gjithë dëshmorëve të të tri luftërave heroike e çlirimtare, në Kosovë ( UÇK) në Kosovën Lindore ( UÇPMB ) dhe në Maqedoni- UÇK- Kombëtare. Mustafa, tregon me nder dhe krenari për fillimin e krijimit të këtij botimi enciklopedik, të cilin e ka nisur qysh në frontet e luftës, ku ai ishte reporter i drejtpërdrejtë nga disa vatra dhe vendbanime të Kosovës. Fillimisht, Mustafa rrëfen me modesti për raportet e tij të drejtpërdrejta nga lufta e lavdishme e UÇK-së në Drenicë, përkatësisht nga Prelloci, Likoshani, Qirezi, Gllanasella, Likoci, Dobrosheci e vise të tjera drenicare, ku Mustafa kishte shkuar ndër të parët nga maji i vitit 1998 dhe kishte raportuar për Radiotelevizionin Shqiptar të Tiranës- TVSH, Radio Tiranën, por edhe për media të tjera të huaja, si Dojçe Wele etj.

Në Drenicë ai përmend bashkëpunimin me komandantin e tij, njëri nga themeltarët e të lavdishmes, Ushtria Çlirimtare e Kosovës, Jakup Nura, aktualisht epror i Forcës së Sigurisë së Kosovës, por edhe bashkëpunimin me Beqir Mehën nga Prekazi, tash dëshmor i kombit, mjekun e luftës, Naim Bardiqi, veprimtarin Behram Hoti, Fitim Sishani, Skënder Gjeli etj. Ndërkaq, në Zonën Operative të Nerodimes, ka raportuar nga veprimtaria luftarake me komandant Bardhin- Qamil Ilazi, i cili ishte komandant i Brigadës 162, “ Agim Bajrami” të UÇK-së. Në rrugëtimin e librit, “ Bardhësitë e Atdheut”, kjo monografi ka përjetuar katër ribotime dhe katër promovime gjatë katër vjetëve të prezantimit për opinionin e gjerë publik. Enciklopedia është promovuar, për here të pare në Ferizaj më 12 qershor 2009, organizuar dhe realizuar nga komuna e Ferizajt dhe kryetari i saj, Bajrush Xhemaili në bashkëpunim me Shoqatën e Familjeve të Dëshmorëve të UÇK-së në nivel të Republikës së Kosovës.

Këtu kanë referuar Xhavit Jashari, kryetar i SHFDUÇK-së të Kosovës, gjeneralmajor Shukri Buja, i cili është redaktor i Librit dhe folës të tjerë. Ndërkaq, kjo dritare e luftërave të UÇK-së për herën e dytë është promovuar në Strugë, më 10 gusht 2010 nën patronazhin e kryetarit të këtij qyteti Ramiz Merko, bashkë me Forumin e Intelektualëve Shqiptarë të këtij vendi buzë liqenit. Promovimi it retë është organizuar dhe realizuar më 28 maj 2011 në Ferizaj nga Universiteti i këtij qyteti,” Humanistika”, ku për “ Bardhësitë e Atdheut” kanë referuar: Gafurr Bytyçi ( SHFDUÇK), dr. Ismail Hasani, rektor i Universitetit “ Humanistika”, komandantët, Abdyl Bajrami- Rremi e Ismail Selmani- Mala, gazetari Cenë Pushkolli, i biri i komandant Bardhit, Besim Ilazi. Promovimi i radhës i Librit të autorit, Afrim Mustafa u mbajt në Shkup, organizuar nga Televizioni i këtij qyteti të lashtë, “ TV ERA” dhe emisioni konaku. Ky emision, udhëhequr nga moderatori i vyeshëm, Fadil Zeqiri u shfaq në nëntor të vitit 2011 dhe kishte arritur shikueshmëri shumë të lartë, gjatë prezantimit të enciklopedisë, “ Bardhësitë e Atdheut”. Kishte pasur shumë thirrje nga shikues të shumtë, jo vetëm nga Shkupi, Kosova e Maqedonia, por edhe nga jashtë, si nga SHBA, Gjermania, Italia e vende të tjera ku depërton Televizioni ERA. Sipas autorit të librit, Afrim Mustafa, monografia, “ Bardhësitë e Atdheut” tashmë ka filluar të përkthehet edhe në anglisht, ndërsa më vonë edhe në gjermanisht, italisht, frëngjisht, turqisht, arabisht dhe në gjuhë të tjera të botës. Autori thekson se, përkthimi i librit nëpër gjuhë të ndryshme të botës është edhe një sukses dhe arritje e madhe për gjithë Kosovën dhe Shqiptarinë, e posaçërisht për vlerat e larta të lavdishme dhe historike të tri lavdive, të cilat përherë i kanë sjellë liri dhe do t’i sjellin krenari të gjithë shqiptarëve, kudo në trojet shqiptare dhe në botë.

Ndërkaq, asistenti i autorit, Bashkim Xhokli, duke treguar për rrugëtimin katërvjeçar të monografisë, “ Bardhësitë e Atdheut”, ka falënderuar veçmas mediat elektronike dhe ato të shkruara në Kosovë, Maqedoni, Shqipëri, e kudo tjetër për korrektësinë dhe për prezantimin dinjitoz të librit gjithëpërfshirës me 2200 dëshmorët e kombit, “ Bardhësitë e Atdheut” të autorit, reporterit të luftës, Afrim Mustafa. Kryerecensent i enciklopedisë “ Bardhësitë e Atdheut” të Afrim Mustafa është, njëri nga themeltarët e të lavdishmes, Ushtria Çlirimtare e Kosovës , dr. Jakup Krasniqi, aktualisht kryetar i Kuvendit të Republikës së Kosovës. Kryeredaktor i Librit është gjeneralmajori i UÇK-së, Shukri Buja. Ndërkaq, redaktorë recensues dhe redaktorë këshillëdhënës, janë: Akademik Esat Stavileci, Elmi Reçica, Dr. Don Lush Gjergji, gjeneral Kudusi Lama, dr. Sabri Kiçmari, Mr. Shemsi Syla, ndërkaq redaktor letrar i librit, është gazetari, Fitim A. Gashi. Promovimi i radhës i enciklopedisë “ Bardhësitë e Atdheut” do të mbahet në javët në vijim, në Stamboll dhe Bursa të Turqisë, ku kjo vepër gjithëprezantuese do të përkthehet edhe në gjuhën turke.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)