KOSOVA, NJË MËSIM LIRIE

Libri i të vegjëlve kurë nuk u shkrua ashtu si duhet, por ai vazhdon të transmetohet i shpëndarë nëpër kohë. Demokracia s´është vetëm dizajn, por punë e vazhdueshme, vazhdimësi dhe krijim, më thotë Sami Makolli, një teknolog i zoti, një patriot i madh, dhe një bisnesmen i suksesshëm. Sami Makolli u lind në Prishtinë më 1971, nga një familje e formuar patriotësh. Samiu i takon brezit të revoltës gjithëpopullore në Kosovë. I edukuar me ndjenjën e atdhedashurisë, ai kurrë s´pushoi së punuari për liri dhe pavarësi të vendit të tij. Angazhimi i Samiut për t´i këputur prangat e serbit ishte pjesë e jetës së tij. Samiu edhe para, edhe gjatë luftës ishte i kyqur në Lëvizjen ilegale për çlirimin e Kosovës. Liria s´ka të fshehur thotë Samiu, pa liri dhe sovranitet të Kosovës çdo gjë do ishte e mangët dhe e zbrazët. Në periudhën e Luftës 1996-1999 unë dhe familja ime; babi, Brahimi, nëna Ajetja, dhe katër vëllëzërit e mi, Dritoni, Fatoni, Meritoni, dhe Agoni ishim pjesëmarrës të drejtpërdrejtë në Luftën për lirinë e Kosovës. Thirrjes së Kosovës për t´i dalë zot vendit tonë, ne iu përgjigjëm duke u veshur me rrobat e UÇK-së, dhe duke i shtrënguar fort armët. Në gjitha betejat e mia në jetë tregon Samiu, unë i falenderohem babit, mençurisë së tij, dhe sakrificës së tij. Aktivitetet tona në Lëvizjen Ilegale të Kosovës, ishin të pareshtura. Luftë pa beteja nuk ka. Prandaj, unë dhe

familja ime ishim pjesë e UÇK-së, pjesë e forcave përparimtare të kohës. Sa herë e vërteta dhunohet për të bëhet luftë dhe luftohet. Nga ky aspekt unë e lexoja të ardhmen e Kosovës. Lufta ishte e domosdoshme tregon Samiu, sepse pa liri, ne vetëm mund të ëndrronim të ardhmen tonë. Masakrat dhe gjenocidin serb e kemi përjetuar tepër rëndë, por, populli thotë, dasëm pa mish nuk ka. Andaj ne e dinim se të luftosh për liri, në rrugën e saj njeriu edhe vritet. Liria është e shtrenjtë, ajo kushton, me vuajtje, plagë, burg dhe rënie. Këto ishin kushtet që na i afronte realiteti ynë. Pra të vehesh në mbrojtje të atdheut në çastet e duhura, unë kujtoj se është një akt sa i guximshëm aq edhe i domosdoshëm, dhe sublim. Përmbajtja e UÇK- së ishte çlirimtare dhe patriotike. Me këtë motiv ne iu bashkuam UÇK-së, Ushtrisë që bëri histori. Prandaj, të gjithë të rënëve që dhanë jetën për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës, unë u përulem me rrespektin më të madh. Rexhimi i Millosheviqit, Rankoviqit dhe Qubrilloviqit ishin prangat që e vrisnin Kosovën. Lufta e jonë kundër Serbinë ishte e domosdoshme, jetike. Ajo nuk i kuptonte traktet dhe komunikatat tona. Serbia ishte e padëshiruar në Kosovë, sepse ajo ishte pushtuesi ynë. Serbia nuk do t´ia mbathte kurrë nga Kosova nëse Kosova nuk do të ngritej e tëra në këmbë. Unë kujtoj shprehet Samiu, se pakica serbe në Kosovë, herët a vonë do ta kuptojnë se ata janë pakicë dhe asgjë më shumë në mjediset tona. Andaj, në saje të Luftës sonë Çlirimtare, ne sot po i gëzojmë të mirat e saj. Fitorja jonë mbi pushtuesin serb, thotë Samiu nuk lë hapësirë që pakica serbe më të „qeverisë“ apo ta sundojë shumicën shqiptare. Koha e sundimit serb në Kosovë ka mbaruar. Pas luftës tregon Samiu unë jam orientuar në profesionin e teknologut. Në këtë drejtim unë kam patur sukses. Kapitalizimi i Kosovës nuk është aq i lehtë. Në vitin 2 mijë ne hapëm një shitore për shitjen e teknologjisë së shtypit, fotokopjeve, printerave, faksave dhe pjesëve rezervë. Unë kam bërë një marrëveshje me firmën e njohur RICOH dhe INFOTEK. Në këtë firmë unë jam Distributor ekskluziv i kompanisë globale RICOH. Në këtë punë unë jam angazhuar bashkë me 4 vëllëzërit e mi, për mirëvajtjen e firmës sonë. Në duqanet tona anë e kënd Kosovës ne kemi të punësuar rreth 40 punëtorë. Me këtë bisnes ne kemi përmirsuar ekonominë familjare, dhe kemi punësuar një numër të konsiderueshëm të punëtorve. Unë kujtoj se këto janë frutet e Luftës dhe të Pavarsisë së Kosovës. Liria dhe pavrsia janë pasuria më e vlershme për një popull të qytetëruar. Andaj, ti gëzohemi kësaj pasurie të madhe të popullit tonë. Sukseset e Kosovës ditë e për ditë do të jenë më të mëdha.

Rrustem G e c i - Dortmund

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)