Roland Gjoza - një mbret i fjalës

Shkrimtari, publicisti, eseisti dhe skenaristi, Roland Gjoza, një vit jete ka që na kulturon me fjalën e tij të shkruar. Shkrimtar i shquar, eseist i shquar, skenarist i shquar, dhe mbi të gjitha poet i fjalës së shkruar. Poetika e Gjozes është e gjerë dhe e thellë. Kraharori i shkrimtarit Gjoza, është i mbushur me tregime dhe gjevahire poetike. Gjuha e pastërt, dhe e mirëfilltë prej shkrimtari, Gjozen e bën ta quajmë një mbret të fjalës. Roland Gjozen e njoha në Tiranë, në oborrin para TVSH-së, nëse s´gaboj në vitin 1993. Biseduam shumë pak, ndoshta më shumë u qamë, sepse, Shqipëria aso kohe ishte në hallet e ndërtimit të demokracisë. Që nga ajo kohë Roland Gjozen e lexoj në të gjitha shkrimet. Eseja e këtij shkrimi ka për qëllim të bëjë publik një shkrimtar të rrallë të tregimit shqip dhe të fjalës poetike në tregim. Në Kosovë, Roland Gjoza çmohet nga lexuesit dhe rrethet letrare. Arti Gjozes është art i sipërfaqeve të zjarrta dhe thëllimave të prushta. Veprimtaria letrare e Roland Gjozes, është e gjerë. Gjoza deri tani ka shkruar mbi njëzet vepra, në poezi, prozë, ese dhe kinematografi. Bota poetike e Gjozes është e gjelbërt me të kuqe. Asnjëherë se kam pyetur veten thotë Gjoza, a je lodhur, dhe ku po vemi. Jetën që m´është dhënë duhet ta jetoj. Në udhën e krijimit, Gjoza nuk ndalon as te ëndrra e tij. Në vepren poetike „bukë dhe verë“, Roland Gjoza shkruan; Ajo s´e pa se s´kishte si ta vinte re trëndëfilin…/ një flutur që mbaroi te maja e këpucës së saj / të dashurosh nuk je krejt i pa faj. Poezia e Gjozes është shpërthese njerëzore dhe humane. Vargu i Gjozes jo gjithëherë është i kulturuar. Zemërimi i revoltës shpirtërore të Gjozes hetohet kudo në krijimet e tija. Jeta e shkrimtarve të shquar e tëra është me trazime e shpërthime të mëdha. Sepse, nën qiellin tonë, herë-herë edhe Brutët vrasin. Roland Gjoza i mbijetoi „rënies“ në saje të veprave të tij, në saje të shpirtit të madh prej poeti. Vepra e Roland Gjozes nuk mund të thuhet as për së afërmi në një ese kaq të shkurtër. Por, përmes kësaj eseje unë përshëndes Shkrimtarin Roland Gjoza, për veprat e tija të shkëlqyera dhënë letërsisë sonë të bukur. Deshi apo s´deshi dikush, vepra e Gjozes është vepër e mirëfilltë për lexuesit dhe studiusit e letërsisë. Sukses zotit Gjoza! I mirëpresim botimet tuaja, sukses!..

Rrustem Geci - Dortmund

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)