nga Flori Bruqi:"Moby Dick" (1851)


Moby-Dick FE title page.jpg
"Moby Dick" ishte një balenë që ka ekzistuar me të vërtetë. Në kohët kur ato ishin të shumta në numër dhe duke mos pasur frikë nga njerëzit u afroheshin edhe brigjeve, lundërtarët u vinin edhe emra, të cilët ishin veçanërisht të çuditshëm. Një ndër më të famshmit ka qenë "Mocha Dick", emër ky i vendosur sipas ishullit Mocha në brigjet e Kilit. Thuhet se ajo kishte mbytur 30 burra. Kishte përmbysur 4 anije dhe ishte autorja e shumë zullumeve të tjetra detare.


Burimi kryesor i informacionit të shkrimtarit Herman Melvill ishte një artikull në një revistë i vitit 1839 i titulluar: "Mocha Dick, ose Balena e Bardhë e Paqësorit". Pikërisht nga ky artikull lindi titulli i librit shumë të famshëm. Për sa i përket ndryshimit nga Mocha në Moby, kjo është e vështirë që të shpjegohet.

Lexoni në anglisht:

http://en.wikipedia.org/wiki/Moby-Dick

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)