Të ndalet krimi mbi fenë dhe kulturën Islame


Për ndërtimin e kishës Konstantini dhe Helena, kurse refuzon t’i ndajë pronën BFI-së në RM për rindërtimin e xhamisë së Burmalisë në qendër të Shkupit”. Ai gjithashtu më tej shoti se:” Kryeministri, Gruevski me daljen e tij në Çarshi të Vjetër të Shkupit dhe me preteks se Revitalizimi i Çarshis së Vjetër në një mënyrë është pjesë e Projektit “ Shkupi 2014”, ky është mashtrim i rradhës dhe hudhje pluhur syve nga ana e tij për qytetarët!”
Kurse si panelist i tretë i kësaj tryeze të rrumbulakët si përfaqësues i Shoqatës së Historianëve Shqiptar në Maqedoni ishte z. Skender Asani i cili ligjëroi me temë:” Shkatërrimi i monumenteve Islame gjatë periudhës së viteve 1923-1925”.
Ai duke folur për historinë e Shkupit theksoi se Xhamia e Burmalisë ishte djegur në vitin 1925 nga okupatori serb i asaj kohe, kurse sot refuzohet rindërtimi i së njëjtës nga një kryeministër dhe qeveri e cila thirret se promovon vlera demokratike dhe evropiane.
Dikur vetëm në qytetin e Shkupit ka pasur 120 xhami, kurse sot në tërë territorin e qytetit të Shkupit nuk ka aq objekte fetare islame.
Në asnjë rast nuk do të lejojmë që një kryeministër siq është Nikola Gruevski ta përcaktoj historinë dhe të ardhemn tonë, histori e cila të gjithë e dimë se ka qenë shumë e begatshme dhe me vlera të larta.
Në pjesën e dytë të tryezës së rrumbulakët të pranishmit kanë pasur mundësi që të kyqen në debate dhe diskutime
Bekim Hoxha nga Lëvizja qytetare Zgjohu theksoi se:” Ata kërkojnë që në kuadër të Projektit Shkupi 2014 të përfshihen edhe vendosaj e figurave të heronjve shqiptar siq janë ndërtimi i shtëpisë së Nënës Terezë aty ku ka qenë, vendosaj e figurës së heroit legjendar Adem Jashari si dhe rindërtimi i xhamisë së Burmalisë-Shkup”.
Valon Bela nga OJQ “Realitei” theksoi se:” Është i patjetërsueshëm rindërtimi i xhamisë së Burmalisë me ose pa leje, kurse në anën tjetër ftoi politikën shqiptare që të bojkotojë qeverinë dhe parlamentin, e nëse punët edhe në të ardhmen nuk do të kishin ndryshuar qytetarët shqiptar do t’i thërrasim në padëgjueshmëri qytetare dhe të bojkotojnë të gjitha institucionet e shtetit në mospagimin e tatimit”.
Adnan Ismaili nga shtëpia botuese Logos A Shkup theksoi se: ” Çështja e xhamisë së Burmalisë nuk është vetëm çështje e brendshmë por është shndërruar edhe në çështje ndërkombëtare.
Kërkojmë që menjëherë nga qeveria që t’i ndajë pronë e BFI-së në RM në mënyrë që të fillojë rindërtimi xhamisë së Burmalisë-Shkup”.
Ersin Ismaili si përfaqësues 45 OJQ Turke- Mâtusiteb theksoi se:” Organizatat joqeveritare turke përveç rindërtimit të xhamisë së Burmalisë kërkojnë edhe vendosjen e heronjve dhe figurave turke të cilët simbolizojnë të kaluarën e perandorisë osmane, siç janë vendosja e bustit të Fatih Sulltan Mehmetit etj.
H. Jakup Selimovski si përfaqësues i Riasetit të BFI-së në RM theksoi se:” BFI në RM nuk ndryshon nga qëndrimet e saja në lidhje me xhaminë e Burmalisë, kurse para disa ditëve ne Reisul Ulema i BFI-së në RM kërkoi që kryeministri i vendit të caktoj takim ndërmjet liderëve politik dhe fetar për të mirën e vendit dhe qytetarëve në lidhje me zhvillimet e fundit në lidhje me projektin Shkupi 2014”.
“Në këto ditë poashtu jemi duke zhvilluar takime me ambasadorë dhe diplomatë të akredituar në vend me qëllim që edhe ata burimisht të njoftohen për padrejtësitë dhe shkeljet që janë duke u bërë në vendin tone”- tha mes tjerash H. Jakup Selimovski.

Të pranishmit pas përfundimit të diskutimeve në tryezën e rrumbullakët të mbajtur me 18 Shkurt 2010 me moton Projekti Shkupi 2014 “Krim mbi fenë dhe kulturën Islame”sollën këto:
K O N K L U Z A
- Rindërtimi i xhamisë së Burmalisë në qytetin e Shkupit është kërkesë imediate e Muftinisë së BFI Shkup dhe besimtarëve dhe qytetarëve mysliman të Shkupit;
- Projekti Shkupi 2014 është projekt i cili acaron raportet ndëretnike, ndërfetare dhe ndërkulturore në Maqedoni;
- Projekti Shkupi 2014 është projekt i një partie e cila me qëllim të promovimit vetëm të një feje, kulture dhe etniteti dëshiron të shkaktoj diskriminim dhe segregacion fetar, kombëtar dhe kulturor, e që tejmase ka revoltuar dhe provokuar qytetarët mysliman të Shkupit dhe më gjërë;
- Kërkesat e shoqërisë civile në lidhje me këtë projekt duhet patjetër që të përfshihen dhe realizohen nga qeveria e vendit, sepse në të kundërtën Maqedonia do të shndrrohet në një aparat që përdhunon dhe nuk përfill vullnetin e qytetarëve të saj;
- Nëse dëshirojmë t’i kthejmë pamjen e vjetër qytetit të Shkupit, duhet që të bazohemi në realitetin objektiv, e jo të bazohemi në frustrime nacionale dhe politike;
- Kërkojmë që për këtë projekt skandaloz, Kryeministri i vendit të konvokojë takim të menjëhershëm me liderët partiak dhe fetar në mënyrë që të tejkalohet situata e krijuar, dhe përmes gjuhës së argumenteve dhe fakteve në mënyrë reale të pasqyrohet sistemi multietnik, multikulturor dhe multikonfesional i Maqedonisë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)