nga fLORI bRUQI:"Lolita" (1955)"Lolita" është një nga ato romane në të cilat protagonisti nëm rolin e rrënimtarit. Është kaq mrekullisht i sinqertë dhe brilant, sa ne lexuesit jemi gati t‘ia falim të gjitha mëkatet. Të ëndërrosh një vajzë 12-vjeçare? Epo mirë, në fakt ishte ajo që e joshi burrin. Në fakt, duket si një histori e pashkruar më parë, por në fakt mund të kemi të bëjmë me një plagjiarizëm. Në vitin 1916, një gazetar gjerman, nën një emër të rremë, shkroi një libër me tregime, titulluar "Xhakonda e mallkuar". Njëri prej tyre, një tregim prej vetëm 12 faqesh, quhej "Lolita". Historia është e shkurtër dhe aspak tërheqëse e për më tepër e shkruar pa ndonjë stil të veçantë, përveç faktit se ngjan tmerrësisht me Lolitën e Nabokovit. A është e mundur që vepra e madhe e Nabokovit të jetë një plagjiaturë, duke filluar që nga titulli? Në fakt, kur doli libri me tregime i gjermanit, autori rus ishte vetëm 17 vjeç, por kjo nuk përbën ndonjë fakt bindës. Nabokov, së bashku me familjen, u largua nga Rusia në vitin 1919 dhe pas tri vitesh studimi në Kembrixh ai u zhvendos në Berlin, në vitin 1922. Në këtë qytet ai jetoi për 15 vjet, gjatë të cilave u martua, pati një djalë, shkroi disa romane dhe fitoi shumë reputacion. Por po në Berlin jetonte edhe autori i "Lolitës" së parë dhe libri i tij ndodhej ende në libraritë e kryeqytetit dhe Nabokovi lexonte gjermanisht shumë mirë. A kemi të bëjmë me një "vjedhje"? Gjykojeni vetë.


Lexoni:

http://www.bookride.com/2008/07/vladimir-nabokov-lolita-1955.html

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)