Shqiptarët të diskriminuar në politikën e shtimit të natalitetit
Ditëve të fundit, me preteksin se nuk ka mjete të mjaftueshme financiare në buxhet, Qeveria e Maqedonisë përmes ministrit të Shëndetësisë, Bujar Osmani, filloi procedurën për ndryshimin e Ligjit për sigurim shëndetësor me të cilin ishin paraparë edhe masa për stimulimin e natalitetit. Por, këtë ndryshim të ligjit e konteston partia opozitare – Demokracia e Re (DR). Sipas DR-së, Qeveri e udhëhequr nga VMRO-DPMNE dhe BDI sollën vendimin diskriminues për stimulimin e natalitetit, ku favorizoheshin vetëm komunat me shumicë maqedonase dhe anashkaloheshin komunat me shumicë shqiptare. Por, Gjykata Kushtetuese, duke e vlerësuar ligjin si diskriminues dhe antikushtetues i abrogoi disa nene dhe lejoi që përfitime financiare për lindjen e fëmijës se dytë, tretë e kështu me rradhë, të kenë të gjithë nënat në Maqedoni. “Pikërisht në kohën kur nënat shqiptare filluan të ndjejnë beneficionet nga ky projekt qeveritar, Qeveria vendos që të stopojë projektin me arsyetime banale se për të njejtin mungojnë mjete finansiare. Pyesim publikisht, si është e mundur që Qeveria të financojë një projekt si ‘Shkupi 2014’, për të cilin ndan më shumë se 200 milionë euro, dhe në të njejtën kohë të ankohet se nuk ka mjete të nevojshme për të vazhduar stimulimin e natalitetit? Nga ana tjetër, rikujtojmë opinionin publik se për këtë projekt Qeveria kishte shpenzuar me qindra mijëra euro në promovimin e tij përmes reklamave të shumta”, tha sot në një konferencë për media, Afërdita Lushaj, anëtare e Këshillit Drejtues të DR-së. Duke u bazuar në këtë fakt, DR-ja dyshon se arsyet për vendimin e tillë të Qeverisë nuk janë të natyrës ekonomike. “Pas kësaj ideje fshihet mostrajtimi i barabartë i qytetarëve shqiptarë, si një vazhdimësi e vendimeve diskriminuese të kësaj qeverie, fatkeqësisht të përkrahura edhe BDI-ja, e cila rradhazi, për të njejtën çështje po punon kundër interesit të nënave dhe familjeve shqiptare në Maqedoni”, tha Lushaj.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)