Kuçedrat gjakatare serbe, dhe etja për një “Serbi të madhe”!

Nga: Jahë Sadrija

jahesadrija@live.com


   Ponoshec,20.02.2012                                                                                  

  Aspiratat për “Serbinë e madhe” filluan të rindizen pas vdekjes së mbretit të serbëve Stefan Dushan më 1358,kur aleatët e tyre,Rusët,fituan luftën kundër turqëve dhe kur sulltani u detyrua sipas traktatit të Shën Stefanit ti dorëzonte rajonet dhe territoret në Ballkan.

  Këto rajone dhe territore iu shpërndanë kryesisht shteteve feudale sllave, pa marrë parasyshë veçoritë e tyre etnike e kombëtare.

  Traktati i Berlinit dhe më vonë Konferenca e Londrës, 26.04.1915, vulosën fatin e këtyre minoriteteve. Fuqitë fituese të luftës së parë botërore {LPB},Rusia,Britania dhe Franca miratuan më të keqin “Modus Vivendi”, i cili nuk njihte: kombësinë,fenë,gjuhën, lidhjet apo zakonet.


   I madhi ,Ismail Qemal Bej Vlora, at botë kishte thënë “Fuqitë e mëdha,mbushen një thes të madh plot me peshq prej llojesh të ndryshëm, të gjetur në një oqean të turbullt dhe i hodhen në Jugosllavi,e cila tashmë bie erë”.


  Për arsyet e sipërpërmendura sapo Komunizmi vdiq në Jugosllavi, ishte e pamundur që të rrinin bashkë këto shtete të bashkuara artificialisht, sepse nuk kishte as dashuri,as lidhje gjaku e zakoni,andaj çdo kush e aspironte lirinë,me përjashtim të Serbisë, e cila nuk kishte çfarë të fitonte ,pos të humbiste . 


  Kështu iu kthyn edhe një here idesë së shekullit të 13-të për “Serbinë e madhe”. Rrëmbe sa të mundesh nga fqinji yt, vrit sa më shumë,dhuno,shpërngul e shkatërro fshatra e qytete , me besime të ndryshme apo grupe etnike.Kasapi i Ballkanit i quajtur Millosheviq në fillim e nisi me Sllovenët ,por pas një përplasje me ta u tërhoq,Sllovenia e fitoj lirinë e kërkuar.

  Më pas radha i erdhi Kroacisë,serbët u përpoqën ta pushtojnë dhe mbajnë token Kroate,por pas luftimesh të ashpra,serbët u detyruan të terhiqen,duke ju bindur një marraveshjeje për pushimin e zjarrit. Shumë jetë njerëzish mori kjo luftë,shumë shtëpi, fshatra e qytete u shkatrruan. 

Mijra kroat u nisen refugjatë duke lënë vendin e tyre. Por në  fund ata fituan,tani jetojnë të lire në Republiken e tyre.

  Ndryshe ndodhi në Bosjnë-Hercegovinë,republikë kjo që ishte e populluar me shumicë muslimane.OKB-ja vendosi të mos lejoj hyrjen e armatimit atje. Kështu ky vend u shdërrua në një poligon  të lire qitjeje,djegjeje e vrasje masive të pa njohura në historionë e njerëzimit. 

 Tragjedia e Bosnjës e shkaktuar nga kuçedrat serbe tani e prek çdo komb të botës,ajo qëndron si një plagë e rëndëe trupit njerëzor,që ndikon në çdo pjesë tjetër kur ndjen dhembje.

  Maqedonia ishte një tjetër kafshatë,që serbët nuk mund ta kapërdijnë,pavarësia e saj ,as sot ata nuk i lë të qetë, dhe do tua brejë zemrat  me kalimin e kohës. Serbët po harrojnë se koha për të skllavëruar të tjerët ka ikur,nje epokë dhe erë e re po fryn.

  Mali i Zi ,që në fillim ishte aleati i serbisë Millosheviqjane,me diplomaci  të përkrahur nga perëndimi pa humbje e shkatrrime ,por si në heshtje të fshehur ,përgaditi shkëputjen dhe shpalli pavarsinë.

Strategjia e politikës antishqiptare e Serbisë,ndertuar mbi represion e dhunë fizike të hapur,është e mbështetur në strategjinë e njohur Bizantine,me paragjykime raciste   e shfarosje  kombëtare.Pra që nga ajo kohë,Dardania ilire,Kosova shqiptare u bë zezelinë ku shovenistët serb,bënë qejfe e shfrynë epshet si gjakpirës.Lufta e imponuar në Kosovë ishte edhe një polygon i ri i gjakderdhjes. 

Fshatra e qytete të shkatërruara,një million qytetar të përndjekur ,qindra e mijëra dëshmor,martirë,invalid e të pagjetur edhe sot janë një tragjedi e madhe kombëtare.

 Lufta e lavdishme e UCK-së e përkrahur nga trupat e NATO-së e sollen fundin e luftës së dhimbshme e krenare në Kosovë. 

Kosova nuk është çliruar përkohësisht,as liria e saj nuk mund të jetë fenomen i përkohshëm.

Ndërsa kukullën e Rusisë,Serbinë duhet që BE ta izoloj dhe ta fus në karantinë,përderisa ajo nuk sillet në mënyrë të qytetruar,duke e njohur edhe realitetin e ri , sovranitetin e Kosovës.

                                                                                       

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)

Legjenda e Mujit dhe Halilit