Nga Albert Shabanaj :Kur(r) Thaçi (s)e “shporri” rezuluten 1244Edhe tani,ashtu si gjithëmon i njohur tashme për konsesione Kryeministri Thaçi konfirmoi pranimin e fusnotes 1244 ne perfaqsimin e Kosovës ne nisma ndërkombëtare. Për ata te cilët i njohin zhvillimet ne Kosove nuk janë  befasuese lëvizjet treqind e gjashtdhjet shkallve brenda njezet e kater oreve te Kryeministrit Kosovës,i cili një dite me herët gjate ceremonive për katervjetorin e “pavarësise se Kosovës” garantoi për mos pranimin e fusnotes 1244 e cila njeh dhe garanton integritetin dhe sovranitetin territorial te Serbis mbi Kosovë. Ajo deklarat e Thaçit ishte ne përputhje te plot me Kushtetuten e Kosovës por duke e njohur karakterin e tij prej sapuni nuk me habiti deklarata e fundit ne te cilën shprehet pa asnjë skuqje,pa asnjë fije karakteri kinse,Rezoluta 1244 njeh dhe garanton integritetin territorial te Kosovës!? Ky nonsens i korruptuar tashme sa është fyes për popullin shqiptar te Kosovës aqe është edhe qesharak ne qëndrimet e tij!...
Xhokeri i qarqeve ende te pa njohura ndërkombëtare Hashim Thaçi,ka vendosur qe si i djegur politikisht te djege edhe interesat e Kosovës,aqe sa ja mundeson mandati i turpshem nga votat e vjedhura.
Ti kthehem temes e cila është jetike për gjithë shqiptaret dhe Kosovën.
Unë mendoj se bashkepunimi ndërkombëtar apo qoft ai rajonal i cili është aktual mes Kosovës dhe Serbisë,marreveshja ne fjalë dot duhej te raflektojë si e pa tjetersueshme realitetin ekzistues,atë te shtetit te pavarur te Kosovës,pa marre parasysh këtu sterkeqjet serbe qe nuk duan ta njohin ketë realitet. Sipas mendimit time,pozicionimi me i duhur i lidershipit te Kosovës ka qene dhe është për të shprehur vendosmerisht shtetesin dhe te ardhmen substanciale te Kosovës,me simbolet e saja si diçka krejt jetike për te gjitha shtetet e botës.
Këtu nga e kaluara e sidomos nga sot-ne kontinuitet kemi ramje satisfaktcionale ne ketë drejtim. Dhe... Kosova perfundimisht me ketë marr(e)veshje nuk do te prezantohet si shtet e aqë me pak sovran ne nismat rajonale dhe ato nderkombëtare. Gjithashtu edhe opinioni i GJND-se qe konfirmon nderkombëtarisht ligjshmerin e shtetit te Kosovës,do te zbehet deri ne pa vler,duke e mbi konfirmuar tashme nderkombëtarisht rezuluten 1244 e cila respekton dhe garanton integritetin territorial te Serbisë mbi Kosovë.

A është i rastesishem mos avancimi Evropian i Kosovës?!

Unë mendoj se jo. Jo se vetëm nuk është i rastesishem por është flakareshë fytyres se qeverisë se Kosovës për dukuri te shumta negative dhe për politiken e saje destruktive,siç janë me te theksuarat krimi i organizuar,korrupsioni,nepotizmi,koncesionet deri ne subordinim te veriut te Kosovës. Këtu nuk kane te drejt një mas e manipoluar e opinionit,e cila ende i beson erresirave aktuale politike ne Kosove te cilët mendojnë se,padrejtësisht ndodhe gjithë kjo vones ne raport me prespektiven europiane te Kosovës,kur kemi te bejme me liberalizimin e vizave,marreveshjeve kontraktuale tregtare me BE,anetarsimit te Kosovës ne BERZH,stabilizim-asociimit etj.etj..
Ne ketë sfond,unë mendoj se politika por dhe shoqeria shqiptare ne Kosove nuk u tregua e afte për shtetformimin e Kosovës,duke u ulur kembekryq mbi ligjin për t’u fryer krimi,korrupsioni e tjera sinjale negative te cilat janë tepër shqetesuese për partneret tanë perëndimor.

Lobimi për Kosovën

Sipas mendimit timë,Me pranimin e Rezolutes 1244,Kosova është kthyer 10 vite prapa dhe tani e tutje lobimi për Pavarësin e saj është berë i pamundshëm.
Për te parashikuar ketë qe themë unë nuk është e veshtirë nëse kujtojm kohën kur raportuesja e Parlamentit te BE-se për Kosovën Ulrike Lunacek,qe prezentoj rezoluten e saj te fundit për Kosovën. Atë bot eurodeputetet socialist grekë,qipriotë,sllovakë,rumunë,spanjollë por dhe shumë te tjerë nga perfaqësuesit e partive popullore,e nëse nuk gaboi janë grupi me i madh ne Parlamentin e BE-se,kërkonin me çdo kusht perfshirjen e çdo dokumenti edhe rezoluten famëkeqe 1244. Dhe deputet te cilët ishin nga shtete qe kanë njohur Kosovën mezi arritën te ndalonin ato kerkesa,ajo seancë e Parlamentit te BE-se kishte vazhduar për orë te tera me replika dhe debate. Deputetet te cilët vinin nga shtete te cilat nuk kanë njohur pavarësin e Kosovës pyesnin pse nuk e njohin pjesa tjetër e deputeteve rezoluten 1244? Ashtu qe për pos deputeve tjer u ngrit deputetja Doris Pack,për te sqaruar arësyen e mos njohjes se rezolutes ne fjale nga ajo dhe tjerë ku nder shumë arësye permendi edhe faktin se,me shpalljen e pavarësise se Kosovës,ajo rezolut është jo valide dhe jo ligjitime sepse kështu ka vendosur populli atje ne menyr demokratike gjë qe ne,nuk mundemi te prodhojme nga këtu fakte qe janë ne kundershtim me vullnetin e një populli te tërë.
Tani shtrohet pyetja e radhës se,me çfarë fakteve do te lobohet dhe mbrohet pavarësia e Kosovës???

Ne retrospektiv për ata te cilët kane harruar premtimet e Kryeministrit Sharlatan Thaçi.
Kryeministri Thaçi me 17 Shkurt 2008 duke lexuar deklaraten e pavaresisë se Kosovës,kerkoi permbylljen e misionit te UNMIK-ut dhe shpalli pavlefshmerin e Rezolutes 1244-sot edhe pas kater viteve e njeh dhe e nenshkruan te njejten si te vlefshme duke i gelltitur pa turpshem  vendimet e veta!
-27 Mars 2009. Kosova e pavarur dhe demokratike,me funksionimin e te gjitha institucioneve shtetërore dhe prezenca e EULEX-it,ICO-se detyrojnë UNMIK-un dhe Rezoluten 1244 te ndjehen dhe te shkojnë si te teperta nga Kosova- sot edhe pas tri viteve e njeh dhe e nenshkruan te njejten si te vlefshme duke i gelltitur pa turpshem deklarimet e veta!

-          22 Mars 2010. Rezoluta 1244 ka përfunduar për Kosovën,ne diten qe kemi shpallur pavarësin e Kosovës dhe nga ai moment perjëtesisht,vendi ynë do te prezantohet vetëm e vetëm si shtet ne çdo cep apo nismë dhe Forume ndërkombëtare- sot edhe pas dy viteve e njeh dhe e nenshkruan te njejten si te vlefshme duke i gelltitur pa turpshem premtimet e veta!

-          Me 02 Shkurt,ne Kuvendin e Kosovës dhe 17 Shkurt për katër vjetorin e pavarësisë 2012,citim i Kryeministrit: E di se ka pasur shum zhurma te ndryshme por ju garantoj se qëndrimi i qeverisë se Kosovës është dhe do te mbetet i qartë plotësisht ne perputhshmeri me Kushtetuten dhe ligjet e saj. Dëshiroj qe edhe njehere te ju siguroj juve dhe gjithë qytetaret e Kosovës se Rezoluta 1244 për mua dhe qeverin time ka vdekur njehere e pergjithëmonë,ndërsa shteti i Kosovës sovrane dhe i pavarur është i përjetshëm. Dëshiroj te theksoj këtu vazhdonte mjerani,gjithashtu garantoj se vendimet që kanë dalur nga Kuvendi i Kosovës do te zbatohen me perkushtim te plot. Pavarësia e Kosovës ka qenë kompromisi ynë i fundit prandaj do te punojmë se bashku ne forcimin dhe konsolidimin e shtetit te Kosovës - sot pas njezet e kater oreve jo te plota njeh dhe e nenshkruan Rezoluten 1244 e cila hedhe poshte te gjitha zotimet e Kryeministrit,duke i gelltitur pa turpshem zotimet e veta!

-          Këtu për ata te cilët nuk e kanë lexuar Rezoluten 1244.

Ajo Rezolut ne fjalë 1244 e vendosur për Kosovën me 10 Qeshor 1999 pos tjerave thotë:
Duke pasur parasysh dhe rikonfirmuar perkushtimin e Shteteve Anëtare për sovranitetin dhe integritetin territorial te RFJ (trashegimtare e cilës është sot Serbija) dhe te shteteve tjera ne rajon,siç parashikohet ne Aktin Final te Helsinkit ne Aneksin 2.
Aneksi 2 : Parashikon vendosjen e një administrate te perkohshme për Kosovën si pjesë e prezences ndërkombëtare civile nen te cilën populli i Kosovës do te gezojë autonomi substanciale brenda RFJ-se,e cila do te vendoset ne KS te OKB-se. Administrata e perkohshme (UNMIK) do te mbikëqyrë zhvillimin e institucioneve vetëqeverisëse për një jetë normale dhe te qetë për te gjithë banoret e Kosovës.
Pra lexues te nderuar Rezoluta ne fjalë 1244 e nenshkruar nga Thaçi,nuk e parasheh Pavarësin dhe Sovranitetin e Kosovës por për kundrazi atë te RFJ-se trashegimtare e se cilës është Serbia dhe ky ishte qellimi final i politikes serbe për te rrelativizuar dhe minuar Pavarësin e Kosovës duke fuqizuar me çdo kusht 1244-in.
Sipas mendimit timë kjo ishte një tradhti tjetër e Kryeministrit për ballë interesave te vendit tonë. Dhe... si gjithëmon kater vjetori i Pavarësisë se Kosovës ashtu si përvjetoret tjera u manifestua me mashtrime dhe gënjeshtra te mjeranit Thaçi.

ZOTI NA BEKOFT!

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)