Deputetët kërkojnë ratifikimin e marrëveshjeve në Kuvend

Përfaqësuesit e të gjitha subjekteve politike parlamentare, të pozitës dhe opozitës, kanë reaguar të hënën rreth shpejtësisë me të cilën po i qaset Ekzekutivi i vendit dhënies së pëlqimit për marrëveshjen e re, ndër më të rëndësishmet, me Serbinë, për përfaqësimin rajonal, duke kërkuar që kjo marrëveshje të mos nënshkruhet në dëm të sovranitetit të Kosovës dhe pa e marrë bekimin kushtetues të Kuvendit të Kosovës, nëpërmes procedurës së ratifikimit në Kuvend, me 2/3 e numrit të përgjithshëm të deputetëve. Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Jakup Krasniqi, i cili njëherësh është sekretar i përgjithshëm i PDK-së, tha të hënën se ai personalisht mendon që institucionet e Kosovës nuk duhet të nxitohen për të pranuar marrëveshje jo të favorshme për vendin, rreth përfaqësimit të Kosovës në konferencat rajonale, duke hequr dorë nga fjala Republikë. Përfaqësuesit e subjekteve politike në opozitë konsiderojnë se anashkalimi i Kuvendit në këtë rast, ndër rastet më specifike të arritjes së marrëveshjeve ndërkombëtare, do të ishte shkelja më serioze e Kushtetutës së vendit nga ana e Ekzekutivit. Për këtë arsye, kërkohet që, sidomos në këtë marrëveshje të re, të mos anashkalohet procedura e ratifikimit në Kuvend. nënkryetari i AAK-së, Ahmet Isufi, i ka thënë gazetës se do të ishte instalim i një praktike të skajshme antikushtetuese vazhdimi i injorimit të Kuvendit në ratifikimin e marrëveshjeve ndërkombëtare, sidomos atyre të natyrave specifike, që kanë të bëjnë me interesin nacional, sikur që është sovraniteti i shtetit të Kosovës. “Ne kemi kërkuar qysh në fillim që çdo marrëveshje e arritur në mes të Serbisë dhe Kosovës të vijë në Parlamentin e Kosovës, të ratifikohet dhe të kalojë të gjitha procedurat e zakonshme që parashihen për tema të tilla, dhe jo të anashkalohet në tërësi Parlamenti, si organi më i lartë përfaqësues i vendit”, tha Isufi. Edhe ai frikësohet që vetë kualifikimi i marrëveshjeve si konkluzione të panënshkruara mund të bëjë që Kuvendi të lihet nën hijen e politikës qendrore në këtë proces. Ahmet Isufi ka bërë të ditur se grupi parlamentar i këtij subjekti politik po përgatitet për ta ftuar në interpelancë kryeministrin e vendit, pikërisht për t’u rrëfyer rreth këtyre zhvillimeve të fundit dhe në këtë nismë do të kërkojë edhe mbështetjen e subjekteve të tjera politike në opozitë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)