Agron Bajrami: Me fusnotën, Thaçi e Tahiri ranë në gropën që e hapën vetë

Publiku në Kosovë është pothuajse i bashkuar kundër fusnotës që parashihet krahas emrit të Kosovës në takimet rajonale, e posaçërisht kundër përmendjes së Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Kështu ka deklaruar për gazetën beogradase ‘Danas” Agron Bajrami, kryeredaktor i “Kohës Ditore”.

“Kjo është pasojë edhe e faktit që Qeveria e Kosovës, kryeministri Thaçi dhe Edita tahiri, fillimisht ishin ‘vendosmërisht’ kundër përmendjes së Rezolutës 1244, ndërsa tani ranë në gropën që e hapën vetë”, ka thënë Bajrami për “Danas”.

Sipas tij, Bashkimi Evropian bën presion që të arrihet marrëveshja, “por nuk jam i sigurt se sa është ai presion që të arrihet pajtim për ndonjë formulim të caktuar të fusnotës”.

“Për BE-në tani është shumë më e rëndësishme që Serbisë t’i sigurohet statusi i kandidatit, dhe kjo është arsyeja pse kjo marrëveshje është e nevojshme. Por, kjo nuk është e tëra, sepse duhet parë se çka do të ndodhë me kushtet tjera nga dhjetori. Presioni bëhet edhe ndaj Beogradit, sepse nuk qëndron gjithçka vetëm në pajtimin rreth përfaqësimit rajonal të Kosovës dhe nuk është i tërë problemi vetëm në fusnotë”, ka theksuar Bajrami për “Danas”.

Sipas tij, Washingtoni përpiqet t’i ndihmojë BE-së, duke mos e prishur atë që është arritur në Kosovë. “Llogaritet se pajtimi i Beogradit me një formulë të paraqitjes së Kosovës në takimet rajonale do të ishte i mjaftueshëm që edhe pesë anëtarët e BE-së që nuk e kanë njohur Kosovën të pranojnë që ajo formulë të përdoret edhe në raportet e Kosovës me BE-në”, ka thënë Bajrami.

Ai konsideron se një zhvillim i tillë i ngjarjeve është diç që edhe SHBA-ja e sheh si hap përpara për Kosovën, sepse konsideron se do të zhbllokoheshin disa procese të Prishtinës në raport me rajonin dhe BE-në.

“Por, personalisht mendoj se kjo është shumë pak për Kosovën dhe se, nëse do të duhej të pranojmë ndonjë fusnotë, atëherë ose ajo fusnotë do të duhej të qëndrojë nën emrat e të dy vendeve, edhe Kosovës edhe Serbisë, pse që me atë fusnotë të sigurohet pajtimi i Serbisë që të zhbllokojë rrugën e Kosovës në drejtim të të gjitha organizatave ndërkombëtare”, ka thënë Bajrami për “Danas”. 

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)