Dëshmi historike dhe diplomatike që Serbia ishte okupatore e KosovësShkruan: QERIM PLLANA
Për mbrojtjen kombëtare të Kosovës, respektivisht të Shqipërisë Veriore etnike, qe formuar Komiteti për Mbrojtje, qysh në mars të vitit 1913, para Luftës së Parë Botërore. Kjo dëshmohet me izolimin e aktivistëve dhe patriotëve shqiptarë nga ana e Serbisë okupatore: Nexhip Draga, Hasan Prishtina, Hoxhë Sejd Idrizi, Shaban Pasha, Xhemail Beu, Idriz Seferi, Qazim Seferi, Ruzhdi Bej, Ibrahim Bej Kokala, Jashar Pasha, Mesin Beu, Muharrem Efendiu, Hurshid Beu etj. Ky izolim i këtyre burrave është ngjashëm me izolimin e intelektualëve shqiptarë në Leskoc, me urdhër të I. Karakushi, respektivisht, S. Milosheviqit. Pas përfundimit të Konferencës së Londrës në mars të vitit 1913, kur u vendos fati tragjik i Kosovës, këta patriotë, me intervenimin e diplomatëve anglezë u liruan, dëshmi dhe ngjashmëri dy-periudhash.

Komiteti për Mbrojtjen e Kosovës (Shkodër, 1 maj 1918)
Me të mbaruar të Luftës së Parë Botërore, më 1 maj 1918 në Shkodër u ri-fuqizua Komiteti Mbrojtja Kombëtare e Kosovës, në krye të cilit u vendosën patriotët më të shquar të kombit, për çlirimin e Kosovës dhe ribashkimin e saj me Shqipërinë: Hoxhë Kadri Prishtina, kryetar, Hysni Curri dhe Hakim Gostivari, nënkryetarë dhe përgjegjës për organizimin e luftës së armatosur në Shqipërinë e paçliruar, Bedri Pejani, Sekretar i (vëllai i Sami Pejës), kurse anëtarë të Komitetin ishin: Bardh Jusufi, Sali Gjuka, Isuf Veseli, Sadik Deçani, Naxhi Hoxhi Sadiku, Avdush Kastrati, Jahja Prishtina, Sadik Gostivari, Bajram Daklani, Lalë Perolli, Ragip Kojë Begolli, Qazim Begolli, Hamdi Zajmi, Niman Ferizi, Rrok Perolli, Tahir Zajmi, Kahraman Begolli, dhe Ibrahim Gjakova. Siç thekson Ramiz Efendi Binishi ishin zgjidh anëtarët e nderit të Komitetit: Hasan Prishtina, Bajram Curri, Mehmet Delia, Azem Bejta, Nexhip Draga, Aqif Blyta, Ramë Vllasa dhe Iliaz Reçaku.
MARRËVESHJA ishte që të gjithë këta patriotë, do të luftojnë për një Shqipëri unike, sovrane dhe demokratike, ngase Kosova do të ishte një pjesë e natyrshme historike, politike dhe ekonomike e saj, (Shqipërisë). Si është e mundur pas gati një shekulli, të kemi politikanë shqiptarë, të cilët s`e pranojnë bashkimin shqiptar, Ribashkimin e Kosovës me Shqipërinë?! Kur mbi 80 për qind e popullit, në të dy pjesët e atdheut janë për bashkim, respektivisht për ribashkimin e tokave shqiptare. Problemi i Kosovës sot e kësaj dite nuk është zgjedhur, pos një mashtrimi se ajo (sot), është një republikë, kurse sipas të gjitha të dhënave, Kosova po degradohet nga një shtet i pranuar tashmë nga afro 90 shtete të botës, (ajo me bisedimet me Serbinë, gjithnjë e më shumë po zhveshët më një provincë, si në kohën e Perandorisë Romake, provincat në hapësirën okupimit të Federatës popujve ilirë në disa syresh!

Entuziastët e Brukselit
Të gjitha këto "marifete", kohëve të fundit në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni, për fat të keq, janë shndërruar në moton: "entuziaste" apo fjalët boshe, se vetëm me bisedime, por kur sesi për bashkim, mundë të zgjidhet çështja delikate Kosovë-Shqipëri, Shqipëri dhe territore tjera të okupuara nga fqinjët; Serbia, Maqedonia, Greqi dhe Mali i Zi! Pra, bashkimi me BE-në, si mashtrimi që iu bë Shqipërisë me pranimin e Shoqatës së Kombeve si anëtare e barabartë më 17 dhjetor 1920, nëpërmjet Ilias Vrionit në krye të Këshillit të lartë, ministrit të Punëve të Brendshme Mehdi Frashri, dhe komandantit të përgjithshëm Ahmet Zogu, qe bë në emër kinse të sigurimit, ("garantimit") të kufijve të Shqipërisë, pa Kosovën etnike)! Me këtë, Komiteti për Mbrojtjen Kombëtare të Kosovës, nuk u pajtua, duke pa komplikimin e çështjes së Kosovës etnike, e cila mbeti jashtë kufijve. Si aktualisht, kombi i ndarë shqiptar në katër, respektivisht 6 shtete në gadishull. Pavarësisht se të gjitha janë shtete pa sovranitet, por 4 prej tyre kanë të okupuara toka t`huaja..!

Politika shqiptare, kundër bashkimit kombëtar
Tani lufta për ta mbajtur pushtetin me çdo kusht, në tri njësitë kryesore shqiptare, asnjëra me pavarësi dhe sovranitet të plotë, Shqipëri, Maqedoni dhe Kosovë, "elita politike" e zgjedhur me vota të dyshimta, del haptas kundër bashkimit! Në Tiranë Prishtinë, Shkup dhe Tetovë! Del haptas kundër vullnetit, politik, demokratik dhe kombëtar të sovranit. Del haptas kundër atyre lëvizjeve, figurave e organizmave, të cilët kanë dalë haptas për bashkim kombëtar. Për më keq, ata i quajnë herë "ekstremist, herë faqe zi, herë arrogantë", e bëjnë nga frika e humbjes së pushtetit!
Kjo politikë servile dhe shumë fytyrash, popullin shqiptar është kah e përçan, injoron, është kah e nxitë mes vete, madje kah e sjell në gjendje dhe rrethana të luftërave qytetare, pozitë-opozitë si në vitin 1997! As pas plotë 20-vjet, nuk kanë gjuhë të përbashkët. As atëherë kur dashamirës ndërkombëtare ndërhyjnë kohë pas kohe, që gjakrat të ulën e të qetësohen, edhe pse ka të atillë të cilët veprojnë si në kohën e Kongresit të Berlinit, qershor 1878, si në mars dhe korrik të vitit 1913, si në Drenicë, Kosovën, me krimin në Tivar me aradhet çetnike gjatë vitit 1944-1945 etj.

Serbia akoma është okupuese e disa territoreve
Dihet fare mirë se shqiptarët nuk janë kah bashkohen dhe nuk do të bashkohen me BE-në. Nëse nuk bashkohen para se të krijohet (nëse ndonjëherë formohet BE e vërtetë dhe demokratike)! Apo një konfederatë e tipit, rus, jugosllave a spanjollë!. Tipit anglez të Komonveltit etj. Njësoi si gjatë vitit 1913, 1918-1920, kur agjenturat serbo-ruse në bashkëpunim me pesëshen aktuale evropiane, janë duke punuar, jo që shqiptarët të bashkohen ribashkohen, por që Kosova akoma të jetë në varësi të plotë ekonomike të Serbisë së Madhe. E cila mbanë dhe shfrytëzon Sanxhakun, Homolet, Vojvodinën me tri nën-krahina: Baçkë, Srem dhe Banat. Që do të thotë de jure dhe de facto, është krijuar mbi hapësira të pushtuara të kombeve dhe kombësive, hungareze, boshnjake-myslimane, bullgare, rome dhe shumë etnive e grupeve etnike në Vojvodinë; hungarezëve, rumunëve, gjermanëve kroatëve, dhe pakicave, ruse, çeke, rome, shqiptare në Beograd, Novi Sad dhe Smederevë, Kosovën Lindore, shqiptaro-myslimanët në Sanxhak etj, pa farë të drejtash as minoritare, etnike siç i gëzojnë pakicat në Kosovë. Maksimumin e të drejtave mbi shumicën absolute 95 për qind. A vlen ky modus vi-vendi sall për Kosovën në Ballkan, Evropë dhe në botë...?!
Serbia sot mban disa dhjeta kombe e kombësi, pa të drejta elementare njerëzore më një hapësirë prej mbi 55.000 km. katrorë. Në këso rrethana, hapësira shqiptare aktualisht e ndarë, përjeton vazhdimin e sundimi të "12 bajraqeve të parisë së Mirditës" të viteve 1918-1920! Kjo është për çdo keqardhje, është për çdo gjykim për ta luftuar këtë të keqe, e cila e ka kapluar hapësirën shqipfolëse në gadishull. Duke u thirr në emër të një bashkimi shumë të përfolur evropian. Duke mohuar më parë bashkimi dhe ribashkimi kombëtar. E tërë kjo bëhet me qëllime ogurzeza, duke luftuar dhe mbrojtur me çdo kusht privilegjet e pushtetit të fituara me vota të dyshimta! Ta quash një Lëvizje një milionëshe "Kuqezi", (faqezi), s`është tjetër pos një çmenduri për pushtet, karrierizëm të formës tiranike. Një babëzi e mohimit të historisë, gjenezës, kombit, dinjitetit, besës dhe fjalës së dhënë për krejt diçka tjetër, të shndërruar në gënjeshtër. Zotëri, (po ua përkujtoj), Kosova mbështetur në dokumentet ndërkombëtare që gjenden në D A S I P. B. Fondi: Legata në Turqi, F. 20, 1934, vërteton se Serbia, (ish-Jugosllavia) në Kosovë, kanë qenë okupatore, në bazë të së drejtës ndërkombëtare nga viti 1913 deri më 1999, për të vazhduar më tej.

E vërteta mbi okupimin (dokumenti)
Ja se ç`shkruan në letrën e konsullit jugosllav në Marsejë, drejtuar konsullit jugosllav në Ankara mbi projektin e konventës: Konsullata e Përgjithshme e Mbretërisë së Jugosllavisë Rez. Nr. 54 Marsejë, më 30 qershor 1934. Legata Mbretërore Ankara. Me letrën e vet, Rez Nr. 284, dt. 24 të k. m., Legata Mbretërore urdhëroi të kërkojë, që t`i sqarojë dispozitat kalimtare të projektit të Konventës mbi vendosjen midis Turqisë dhe Jugosllavisë, të cilën e kam hartuar në marrëveshje me Legatën Mbretërore, në mënyrë që Ministria Punëve të Jashtme të mund të fillojë zgjedhjen e kësaj çështjeje. Kam nderin t`i përgjigjem Legatës Mbretërore lidhur me pyetjet e parashtruara: 1. - Ministria e Punëve të Jashtme e Turqisë nuk ka pasur rastin të interpretojë dispozitat e nenit 4 të Traktatit të Stambollit, dt. 1 mars 1914, sepse ky Traktat nuk ka qenë aplikuar.
2. -Neni 1 i Traktatit të Stambollit e ka pranuar vlerën e dispozitave politike të Traktatit të Sen-Zhermenit, por Traktati i Stambollit nuk ka hyrë në fuqi, sepse nuk është bërë këmbimi i instrumenteve të ratifikimit(instrumenti i ratifikimit të këtij Traktati gjendet në Arkivin Politik të Ministrisë , i përgatitur për këmbimin e instrumenteve të ratifikimit). Pas Luftës së Dytë Ballkanike, Mbretëria e Serbisë dhe ajo e Malit të Zi kanë bërë ndryshimin e kufijve të ish-territoreve të Perandorisë Otomane sipas dispozitave të Traktatit të Bukureshtit. Madje edhe çështja politike (ndryshimi i kufijve) kanë mbetur të pazgjedhura midis Turqisë, nga njëra anë, dhe Serbisë e Malit të Zi, pastaj Jugosllavisë, në anën tjetër, sepse ne nuk i kemi nënshkruar aktet e Lozanës. Turqia na ka pranuar gjendjen e krijuar me nënshkrimin e Traktatit mbi përtëritjen e marrëdhënieve diplomatike në tetor të vitit 1925, i cili nuk përmban kur farë dispozitash tjera. Prandaj, as Mbretëria Serbe as ajo Malazeze, pra as Mbretëria e Jugosllavisë nuk kanë kur farë akti juridik, me të cilin Turqia do ta pranonte lëshimin e ish-krahinave të Perandorisë Otomane, që janë tash në përbërje të Mbretërisë së Jugosllavisë. Rrjedhimisht, nuk ekzistojnë as dispozitat që do t`i rregullonin midis nesh e Turqisë, çështjet tjera që dalin nga lëshimi i territoreve-dominiumi (çështje e pasurive)dhe imperiumi (çështja e personave). Çështja e pasurive është zgjedhur në Beograd, në mbarim të vitit të kaluar pa marr para sysh të gjitha ato që i kanë paraprirë. Në të njëjtën mënyrë duhet të zgjidhet edhe çështjen e personave. (...). Pikërisht në bazë të së drejtës ndërkombëtare, Kosova si e tillë e okupuar, (tani e çliruar) e gëzon të drejtën e plotë t`i rikthehet Shqipërisë me vullnetin e një kombi, një gjuhe dhe gjeni, të ribashkohet me trungun nga është ndarë me dhunë..! ISBN 9951-8624-0-5, prof. Dr. H. Bajrami.

Akademia e frikës dhe heshtjes!
Një populli, një gjuhe, një kulture, një historie dhe një gjeni, por i ndarë me dhunë në dhjetor të vitit 1912, me Konferencën e njëanshme të Londrës, mars të vitit 1913, përkatësisht më 30 korrik 1913! Nëse ka nevojë për ekspertizë të "ADN-së", shqiptarët edhe këtë janë të gatshëm ta bëjnë, për t`u vërtetuar se janë një komb, dhe një gjen i ndarë, deshën këtë apo jo "elita nënshtruese aktuale", vendore apo ndërkombëtarët, shtetet fqinje okupuese regjionale sllave! Të cilat mbajnë të okupuara toka e popullsi të huaj: Serbia; krahinën e Sanxhakut, Kosovën Lindore, Homolet, Vojvodinën me tri nën krahina; Banat, Baçkë dhe Sremin kroat. Mali i Zi, Luginën e Lumit Cem, Krajë, Tivar, Ulqin, Plavë e Guci. Greqia ma shumë sesa një Çamëri, kurse Maqedonia, gjysmën e Maqedonisë shqiptare, në lindje një Iliri! Nga kush frikësohen dhe pse heshtin akademikët tanë, bëjnë sehir kur në pyetje është rrezikuar kombi dhe atdheu, areali kombëtar, gjuhësor historik dhe njerëzor?!
Z. H. Bajrami, me punën e palodhshme që ka bërë, në këto 30 vjetët e fundit, për pjesën më të rëndësishme të historisë kombëtare është i nderuar, sepse ka shfrytëzuar për mrekulli burimet materiale të arkivave të shumta të Evropës. Gjeneratave u ka mundësuar të dinë se çka të kërkojnë nga bota, ndërkombëtarët miqtë tanë në një të ardhme të afërt. Disa akademikë të Akademisë së Kosovës, duhet të turpërohen, pse në kuadrin e tyre nuk e kanë një (por jo sall një) punëtor të zellshëm dhe frytdhënës të shkencave të historisë, "mësueses së diturisë", (pse z. H. Bajrami dhe të tjerët, jashtë Akademisë)? Nga ky kënd vështrim, akademik Rexhep Qosja, do përkrahur në reagimet e tij rreth Akademisë, për të cilën di dhe e njeh më mirë se çdo kush! Një institucion më i lartë shkencor i shndërruar në vatër partiake e klanore me principe komuniste dhe heshtake. Në vend se të jetë shtyllë e zhvillimit, përparimit ndriçimit të vërtetës rreth kombit, nga i cili varët dhe jeton, por për te, fare pak apo aspak s`punon! Heshtët nga ndonjë frikë epitetesh si disa simotra të saj! Apo ua kënda të heshtin, siç kanë heshtë nga themelimi mbi kukëza e libreza komuniste! A e shohin akademikët tanë s`e ç`po ndodhë sot, pas 13 vjet çlirimi me Kosovën!? Pse kjo Akademi nuk merr asnjë përgjegjësi kombëtare e as historike..?!

Një projektrezolutë furtunë në kuvendin e shtruar!
Projektrezoluta për përmbylljen e pavarësisë së mbikëqyrur, e fundit e parashtruar si një furtunë para përfaqësuesve më pak se të 1/3 e elektorati të vendit në kuvend, dëshmon se mbikëqyrja e mëtejme mbi Kosovë do të vazhdon. Se Kosova me këtë projektrezolutë ekspres, pothuajse asgjë nuk përfiton. Ketë e theksuan me shembuj konkret në kuvend disa deputetë të sinqertë. Shembuj janë shtetet përreth, të cilat mbikëqyrën në mënyrë rigoroze dhe s`kanë sovranitet! Sidomos shqiptarët dhe Shqipëria, e cila po i mbush 100-vjet, s`ka pavarësi, pa sovranitet e mbikëqyrur dhe gjysmë shtet. Kosova, duket se është çliruar nga Serbia, por ajo në mënyrë të drejtpërdrejtë ka mbet pa sovranitet, me telashe në veri dhe në zemër të vet! Madje mu në zemër të shqiptarisë. Konkretisht, Serbia është ulur këmbëkryq në Deçan, Pejë dhe Prizrenin historike, me sundim dhe mbikëqyrje të kishës-pravo-sllave! Mbi pasurinë e lashtësisë, monumenteve dhe historisë më të lavdishme të kombit. Prizrenin e Lidhjen Kombëtare Shqiptare të etnisë, gjuhës historisë-dhe gjeografisë të vitit 1878. Rezoluta nuk mbështet kushtetutën, Deklaratën e pavarësisë të 17 shkurtit të 2008-shit! Vjen një tjetër nga rezolutat e radhës me të cilat Kosova pengohet t`i rikthehet vetës, zhvillimit ekonomik, zhdukjes së problemeve të nxitura nga e njëjta bashkësi si para një shekulli! Duke i okupuar dhe penguar shqiptarët të afirmohen, zhvillohen dhe ribashkohen si një komb i vetëm gjuhësor, historik kulturor dhe etnik! Projektrezoluta në fjalë në kuvend u miratua nga 83 deputet entuziastë, 13 kundër dhe 1. abstenim. Pritet të shihet deri në fund të vitit, a do të jetësohet shfuqizimi i mbikëqyrur ndërkombëtare mbi Kosovë, sipas debatit mbi këtë projektrezolutë, shtruar për shqyrtim, debat dhe miratim jo-unanim..!? Pesimizmi, por as optimizmi i tepruar, s`bënë punë, por as mirëqenie si sjell askujt!
*( Autori i njohur për opinion dhe masmedie kombëtare)

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)