"Gotë e Thyer" Përmbledhje poetike e gërshetuar me elemente dhe ngjyra JeteVALDETE   BERISHA
RUGOVA ART 2011
PRISHTINË
Kush është Valdete Berisha për lexuesin dhe artdashësin shqiptar?

Shkruan: Shaban Cakolli 

Valdete Berisha lindi më 2 nëntor të vitit 1968 në Mitrovicë. Shkollën fillore dhe 
Shaban Cakolli
Shaban Cakolli
shkollën e mesme i mbaroi në vendlindje, pra në Mitrovicë. Por, si dhe shumë kosovarë të tjerë në moshën e re u detyrua të shkojë në mërgim.
Që nga rinia e hershme merret me shkrimin e poezive. Përveç poezisë, Valdetja merret edhe me pikturë dhe ka arritur suksese të lakmueshme. Ajo deri tash ka marrë pjesë në disa ekspozita kolektive dhe individuale, në qytete te ndryshme, si në: La Loviere, Manage, Anderlues, etj. Ajo pret që ta hapë një ekspozitë të saj edhe në Kosovë, e sidomos në vendlindje, në Mitrovicë. Autorja jeton dhe vepron në Belgjikë, por është shumë e lidhur emocionalisht me Kosovën të cilën e viziton shpesh.
Ka botuar veprën me poezi "Mos e zgjo dhimbjen". Libri i saj i dytë që ditë më parë doli ngashtypi është "Gotë  e thyer".
Ajo me zell po hulumtonte e studjonte të bukurën e artit të shkruar të e vë në pikturë, duke kërkuar të përsosuren e saj në punime të përsosuren në punimet e saj që e vargëronte bukur në vargje, e duke i dhënë gjallëri me ngjyrëra. Mjeshtri e përsosur artesh të kombinuara e admirojnë më shumë ate bukuri ku figurat dhe vargjet u përgjigjen njëra-tjetrës. Valdeten e njoha që moti si krijuese, e njoha vetëm përmes shkrimeve të saja, pra ajo që na miqësonte dhe ofronte ishte krijimtaria. Në fillim ajo më dërgoi përmbledhjen e parë poetike "MOS E ZGJO DHEMBJEN" një përmbledhje mjaft e fuqishme poetike, e më vonë ne do të njiheshim drejt-përdrejtë me  Valdeten.
Edhe këtu na bashkoi krijimtaria.
Ishte shënimi i 100 vjetorit të krenarisë sonë kombëtare "Nënë Tereza", të cilin shënim po e organizonte Lidhja e Shkrimtarëve Artistëve dhe Krijuesve  Shqiptar (LSHAKSH) në Ennepetal të Gjermanisë. Aty ishte ardhur nga  Belgjika znj.Valdete Berisha në cilësinë e poetës, por edhe të piktores që kishte hapur ekspozitën e saj në Heidelberg, por këtë e solli edhe mes nesh për të na bërë nderë në këtë shënim madhështorë. Një zonjë me një pamje krenare, bukurinë e së cilës aq më tepër e shtonte buzëqeshja e saj. Gjithnjë e buzëqeshur, grua me shpirt artisteje që nuk dallon  vrerësi në fytyrën e saj edhe po të ketë brenga, pra buzëqeshja e shton madhështinë e krijuesit.
Që nga rinia e hershme merret me shkrimin e poezive. Përveç poezisë, Valdetja merret edhe me pikturë dhe ka arritur suksese të lakmueshme. Ajo deri tash ka marrë pjesë në disa ekspozita kolektive dhe individuale, në qytete te ndryshme, si në: La Loviere, Manage, Anderlues, etj. Ajo pret që ta hapë një ekspozitë të saj edhe në Kosovë, e sidomos në vendlindje, në Mitrovicë. Autorja jeton dhe vepron në Belgjikë, por është shumë e lidhur emocionalisht me Kosovën të cilën e viziton shpesh.Valdetja  me punën e saj në pikturë është shumë e sukseshme, është fituese e shumë çmimeve në pikturë, ku edhe këtë vit nga LSHAKSH iu nda çmimi në vendin e parë. "Gotë e Thyar" është përmbledhja e saj e dytë në poezi, e cila këto dita doli nga shtypi në RugovaArt në Prishtinë.
Në krijimtari gjërat nuk maten as me peshë, as me numër ato maten me bukurinë e vargut dhe me ndjenjen e bukur të dashurisë të ngritur në art. Poezia është një formë ligjërimi në të cilën mendimet dhe ndjenjat shprehen në vargje.Te poezia nuk ka luhatëje:
Ajo poezi që është e mirë është e pranueshme, poezia e pa vlerë është e papranueshme, nga se te poezia e tërë çështja qëndron te përbajtja e saj. Pra: "MOS E ZGJO DHIMBJEN" dhe"GOTË E THYER", janë dy përmbledhje poetike të Valdete Berishës, përmbledhje mjaft të fuqishme, të ngritura bukur në art. Valdetja është një krijuese meplot dhunti, krijuese që di të çmojë mbi çdo gjë tjetër lirinë, dinjitetin, dashurinë dhe të drejtën, pa të cilat jeta është e pakuptueshme.
Për përmbledhjen e parë "MOS E ZGJO DHIMBJEN", për ata që kanë pasur rastin të lexojnë ne kemi shkruar në gazeta, faqe shqiptare dhe forume, kurse tani po i kthehemi një vështrimi të shkurtër rreth përmbledhjes së dytë "GOTË E THYER" Përmbledhja është realizuar fuqishëm me një intelegjencë të fortë prej krijueseje, e intelegjenca është gjaku, zemra dhe truri i një kombi që din të jep mendime të ndritura. Përmbledhja fund dhe krye iu është përkushtuar motivit të dashurisë, motiv ky mjaft i kërkuar për lexuesin e sotëm nga se të rrallë janë poetët që sot i përkushtohen këtij motivi, ndoshta të kësaj rryme ka mjaft krijues, por që nuk kanë mundur të i japin formë të prerë  artistike ashtu si e shtjellon poetja jonë Valdete Berisha. Për dashurinë kanë shkruar poezi poet të mëdhenjë shqiptarë dhe botëror, kanë kënduar rrapsod të mëdhenj e deri te mbreti Solomoni. Poezia është frymëzim, ndjenjë, dashuri madje po është formuluar mirë kthehet në këngë të bukur e cila jeton në art e nuk harrohet nëpër breza. Përmbledhja poetike "GOTË E THYER" është e ndarë në këto cikle: Stuhi Dimri, Diell Zemre, Gotë e Thyer dhe Në Krahët e Hijes. Në dyzet poezitë e saja gjenë vlerën e artit, bukurinë e vargut, ndjenjën e bukur të dashurisë të ngrehur fuqimisht në art. Për të shqyrtuar një nga një këto poezi të bukura kërkohet një zgjërim i madh, nuk e kisha ndërmend të bëjë ndonjë recension rreth këtij libri, jo që nuk dua, por  që krijuesi ynë Flori Bruqi ka bërë një recension që nuk ka si të bëhet më mirë, andaj duke mos prekur asgjë nga recensioni i tij, unë deshta të bëjë një vështrim të shkurtër për ata që ky libër nuk u ka rënë ende në dorë.
Po japim për ju një poezi nga ky libër që lexuesi të studioj drejt bukurinë e këtyre vargjeve, kaq bukur të ngritura në art.
SHKËLQIMI
Kur më the të dua
ishte kënaqësi
shkëlqeja
zemra u lëndua
tani shkëlqen mungesa jote

të falë frymën e ujit
që këndon

më vizato misterin
që askush mos ta dijë
jetën që kam....
Të shkruash për dashurinë nuk është as nxitim, as vonesë, për te kanë shkruar gjitha breznitë, por as nuk i kanë thënë dhe as që do të mund të i thuan kurrë të gjitha. Dashuria është e shenjtë është ndjenja më e mirë, e magjishme, më e madhërishmja dhe më imtimja që na ka dhuruar krijuesi. Dashuria është një fuqi e pamatshme, e vetmja që dashnorët i bënë skllëver dhe sundimtarë të njëri tjetrit. Dashuri është vet jeta, gjërat shpirtërore që servon ajo, metodën me të cilën e shprehim  jo vetëm në jetën e përditshme, por në shprehëje arti, mes poezisë, romanit, këngës.
Megjithatë poezia e Valdete Berishës, poezi dashurie është e shprehur mjeshtrisht, artistikisht në bazë parimeve, normave dhe rregullave që përcaktojnë sjelljen e njeriut shoqëror. Po veqoj vetëm disa epitete dhe metafora që shoqërojnë poezitë e Valdetes: Shprehëjet e fuqishme dhe të zjarrta, të dëlira dhe të thella, të qëndrueshme dhe të thurura me një intenzitet maksimal me kategori të fuqishme morale të karakterit njerëzor. Unë i jam shumë mirënjohës poetes dhe piktores sonë Valdete Berisha, që më mundësoi të bëhem pjesë leximi e këtij libri të bukur, të cilën duhet të e mbajnë dhe lexojnë gjithë artdashësit e fjalës së shkruar.
Valdetes i uroj shkëlqime të mëtejme në fushën e poezisë dhe pikturës.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)